YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fındık Üreticisine "Amerikan Beyaz Kelebeği" Uyarısı

Ünye Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, fındık üreticisini, yapraklarını yediği fındığın fotosentez yapmasına engel olan Amerikan Beyaz Kelebeği'ne karşı uyardı.

Ünye Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, fındık üreticisini, yapraklarını yediği fındığın fotosentez yapmasına engel olan Amerikan Beyaz Kelebeği'ne karşı uyardı. Ünye Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, dut, akçaağaç, armut, vişne, erik, kiraz, asma ve fındık ağaçlarında görülen Amerikan Beyaz Kelebeği'nin verdiği zararı belirtildi. Fındık yapraklarının alt ya da üst yüzeylerine bırakılan Amerikan Beyaz Kelebeği yumurtalarının zamanla bu yapraklara zarar verdiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bırakılan yumurtalar 3 gün içerisinde açılır. Yumurtadan çıkan larvalar yaprağın alt yüzeyinde ipeksi ağlar örer, sonra ağı artırmak sureti ile daldaki diğer yaprakları bağlarlar. Olgunlaşmaya başlayan larvalar ağ kümelerinden çıkarak bireysel yaşamaya başlar ve yaprakları sadece ana damarları kalacak şekilde yerler. Ayrıca körpe meyveleri de yiyerek ürünün azalmasına veya tamamen yok olmasına neden olurlar." Amerikan Beyaz Kelebeği ile üç şekilde mücadele yönteminin olduğu belirtilen açıklamada, fındık üreticilerine şu önerilerde bulunuldu: "Birinci yöntem mekanik mücadele yöntemi. Bu yöntemde ağaçlardaki yumurta paketleri toplanarak imha edilmelidir. Ağustos’ta bulaşık ağaçlarda ağ içinde bulunan larva kümeleri kesilip bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Haziran ve Ağustos aylarında bulaşık ağaçlara 3-4cm oluklu karton şeritler veya doğaya bulaşmasını engelleyen tel kafesler konur. Biyolojik mücadele yönteminde zararlı pupaların %70’inin parazitlendiği saptanmıştır. Doğal dengeyi korumak amacıyla dut ve orman alanlarında bulunan zararlıların mücadelesi mutlaka biyopreperatlarla yapılmalıdır. Üçüncü mücadele yöntemi olan kimyasal mücadele yöntemine zorunlu olmadıkça başvurulmamalıdır. Ancak zararlı popülasyonun yoğun olduğu yıllarda kimyasal mücadele yapılabilir. Mücadele yapılırken doğal düşmanlara en az zararlı bitki koruma ürünleri kullanılmalıdır. Kullanılacak bitki koruma ürünleri için müdürlüğümüze müracaat edilerek reçete yazdırılmalıdır. Kimyasal mücadeleye Ağustos'ta larvaların ağları örmeye başladıkları zamanda veya yumurta kümelerindeki bütün yumurtalar açıldığında başlanmalıdır."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler