AKP'NİN İKİNCİ ADAMINDAN TUHAF AÇIKLAMA
Fırat, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Erdoğan siyasetten çekilsin" önersini ise, "Aklını ve deneyimini kendisine saklasın. Bizim tecrübemiz bize yeter, NY Times gazetesine, Atatürk devrimleriyle ilgili "Türk toplumuna travma yaşatıldı" sözlerini sarfeden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Mir Dengir Fırat basın toplantısı düzenledi.
Sözlerini savunan Fırat, sözlerinde devrimin iyi veya kötü oluşu konusunda bir söylemde bulunmadığını belirtti.Gösterilen tepkilere anlam veremediğini ifade eden Fırat konuşmasını şöyle sürdürdü:
AKP'NİN İKİNCİ ADAMINDAN TUHAF AÇIKLAMA
"HER DEVRİM SOSYAL BİR TRAVMADIR"
"Haberin orjinaline gitmeden yorum yapma ihtiyacı duyuyorlar.Böylece de yanlış ifadeleri söyleme durumunda kalıyorlar.Bir siyasi olarak, bir insan olarak özellikle yabancılarla yaptığım mülakatlarda olayların yanlış değerlendirilmemesi için eğer siyasi veya hukuku yorum yapacaksam, kısaca tarihi ve sosyolojik bir perspektif çizerek değerlendirmelerde bulunup üzerine inşaa etmeyi tercih ederim.
Aynı şey burada da olmuştur.Uzun bir röportaj yaptık.Gazeteye dikkat ederseniz bu röportajtan çok kısa bir alıntı yapılmış.Tüm röportaj alınmış olmasaydı Osmanlı İmparatorluğundan, cumhuriyetin kurulması ve Atatürk devrimlerinden bahsederek bugüne kadarki olaylardan getirdim.
AKP'NİN İKİNCİ ADAMINDAN TUHAF AÇIKLAMA
Orada söylediğim şudur: Yeni bir cumhuriyet kurulmuştur ve cumhuriyet toplumun o güne kadar ki birçok değer yargıları ve kurumları ortadan kaldırmıştır ve bunlar devrimdir.Arap harflerinin kaldırılarak yerine latin alfabesinin kabulü bir devrimdir.Medresenin kaldırılıp milli eğitimin kurulması bir devrimdir.Bunun gibi birçok devrim olduğunu söyledim.Her devrim sosyal bir travmadır.Evrimden temel farklılığı da budur. Biraz zahmet edilip sözlüğe bakılmış olsaydı bunlara devrim dendiği görürüldü.Doğrudur her devrim gibi Atatürk devrimleri de toplumda bir travma yaratmıştır.Çünkü bir gecede yazı değiştirilmiştir.Bu devrimdir.O gün okuma-yazma oranı sıfıra düşmüştür. Devrimin iyi veya kötü oluşu konusunda herhangi bir söylem yoktur.
Fransız devriminin izleri hala sürmektedir.Türk toplumunu da bunlardan istisna değildir.Bu bir sosyolojik gerçektir.Yapılmak istenen aslında bu ortaya çıkarılarak Türkiye ile ilgili yapılan bir analizini gölgelenmiş olmasıdır.Bugün gündem bu olmamalıydı.Başka bir şey olmalıydı.Bugün yine bir medya kuruluşumuzda T.C. devletinin tarifini verirken bilinçli olarak T.C. laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğu olgusuu çok kez dile getirdi.Nedense demokrasi lafı ağza alınmak istenmemiştir.Bence önemli olan, tartışılması gereken budur. Atatürk'ün devrimleri bir şekilde içselleştirildi ancak demokrasi içselleştirilemedi.Demokrasi düşmanlarının kimler olduğunun açık örneği önümüzde duruyor."
AKP'NİN İKİNCİ ADAMINDAN TUHAF AÇIKLAMA
MHP VE CHP'YE TEPKİ
"TBMM'de grubu bulunan bir siyasi parti liderinin siyasi etik kurallarına aykırı olarak AK Parti'ye akıl verme sürecindeki israrını anlamakta zorlanıyoruz." diyerek isim vermeden MHP Genel Başkanı Bahçeli'yi serti bir dille eleştiren Fırat,"Aklını, deneyimini kendine saklasın. AK Parti çok büyük bir grupla, halkın büyük desteği ile Meclis'te.Bizim tecrübemiz bize yeter.Kimseden akıl olmaya, demokrasi dersi olmaya hiç ihtiyacımız yok. Bilmedikleri konuda fazla beyanat vermemeleri doğru olur.2002'den sonra liderlikten ayrılıp 10 ay sonra beni istiylorlar diye geri dönmek siyasi etiği de sığmaz"
'İstifa etsin' yönündeki ifadelere de tepki gösteren Fırat,"Beni istifaya davet edenlerle ilgili çok güzel değerlendirmeler var.Onu ben değerlendirmiyorum.Onu gidip Başkan Yardımcılığı görevini yürüttükleri Sosyalist Enternasyonal ile görüşsün.Oradan atılmadan istifayı düşünüyorlar mı? Onların iradesinde değil benim milletvekili olmam."