Fransa parlamentosu bugün kadınların kamuya açık alanlarda burka giymelerine yasak getiren yasa taslağını ele almaya başlıyor.
Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin desteklediği burka yasağına, son aylarda Avrupa'daki diğer ülkelerde de olumlu bakılır oldu.
Belçika'da parlamentonun alt kanadı, geçen haftalarda benzer bir yasağı az bir oy farkıyla da olsa onaylamıştı.
Fransa'da burka yasağına ilişkin yasa taslağı gelecek hafta oylandıktan sonra, Eylül ayında Senato'nun onayına sunulacak.
Christian Fraser'ın aktardığına göre Fransa Başbakanı Francois Fillon, geçen hafta başkent Paris'te bir caminin açılışında yaptığı konuşmada burka tartışmasının da tonunu belirledi.
Tam peçe örten Müslümanların "İslam'ı sabote ettiklerini" söyleyen Başbakan Fillion, bu yolla, dinin "karanlık ve bağnaz bir tasvirinin" ortaya konduğunu savundu.
İnsan haklarının ihlali mi? Parlamentonun alt kanadının görüşeceği yasa taslağı, kamusal alanlarda burka giyilmesini yasadışı ilan ediyor.
Kabul edilirse bu yasayı ihlal edenler ya 150 Euro para cezası ödeyecek ya da Fransa'da vatandaşlık değerlerinin öğretileceği bir kursa gönderilecek.
Eşi ya da kız kardeşlerini burka giymeye zorlayanlara ise daha ağır cezalar öngörülüyor.
Ama bu tartışmanın Fransa açısından çözülmesi zor bir yönü de yok değil.
Zira Fransa'da sadece iki bin kadar kadın burka giyiyor; üstelik İçişleri Bakanlığı'nın yaptırdığı bir araştırmaya göre de bunların büyük bölümü kalıplaşmış tecrit edilmiş ya da baskı gören kadın imajına uymuyor.
Büyük bölümü kendi tercihiyle peçe kullanmaya başlamış.
Polis sendikaları da böyle bir yasanın nasıl uygulanabileceği yolunda kaygılarını dile getiriyor ve kendilerine üye polis memurlarının, kadınları, peçelerini çıkarmaya zorlamaya pek de sıcak bakmadıklarını aktarıyor.
İnsan haklarının ihlal ediliyor olabileceği yolunda da kaygılar var kuşkusuz.
Hukukçular ise peçe ve burkayı, sadece devlet kurumlarının aksine tüm kamuya açık alanlarda yasaklayan daha geniş kapsamlı bir yasanın, Anayasa Mahkemesi'nden geri dönebileceği yolunda uyarıyor.