HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül

“Bir ülkenin tarihi hakkında siyasi bir kurum olan Parlamento aracılığıyla yargıda bulunmak, tarihi siyasi amaçlarla tahrif etmek en hafif tabiriyle izansızlıktır.”


"Şu anda Sarkozy’nin oy hesapları üzerinde akla ziyan bu adımları, Fransa-Türkiye ilişkilerine zarar verecektir. Temennim odur ki şu an parlamentoda sosyal demokrat ağırlıklı bir yapı var. Sosyal Demokrat bu yapı, şu andaki iktidarın attığı bu adımı iyi bir değerlendirmeye tabi tutar ve bu yanlışı bundan önce olduğu gibi düzeltir. Ve böylece Türkiye Fransa ilişkileri aynı minval üzere devam eder. Aksi takdirde şu anda Fransa’da 500 bin Ermeni varsa, 550 bin de bizim Türk vatandaşımız var. Yine tüm bunların yanında çok farklı olarak bir şey söyleyeceğim; aynı düşünceyi bizlerle paylaşan belki 2,3,4 milyon şu anda Fransa’da insan var. Bütün bu insanlar, bu atılan adımın şu ana kadar farkında değildi, ama yarın Meclisten böyle bir kararın geçmesi halinde öyle zannediyorum ki Fransa’daki tepki, kendi vatandaşları içinde de çok daha artarak devam edecektir."


CHP PM'de yapılan değerlendirmeler sonunda, Fransız Ulusal Meclisi'nin aldığı bu kararla, kendi tarihine ihanet ettiğini belirtilerek, tasarının kabul edilmesi kararının kınandığını açıkladı. Çalışmalarına devam eden CHP PM, bu konuyla ilgili gelişmelerin büyük bir dikkat ve sorumluluk duygusuyla takip edilmesini de kararlaştırdı


"Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve hükümetinin, siyasi kaygılar çerçevesinde Türk milletine saldırması, çamur atarak tarihi gerçekleri eğip bükmeye yeltenmesi, tam bir sefillik ve tükenmişlik örneğidir. Alınan bu karar büyük bir skandal ve kara leke olarak tarihe geçmiştir."


“Teklif, AB ilkelerine, Fransız Devrimi'nin ruhuna, akla aykırı.


“Sarkozy kendi ihracatçısının, vatandaşının asla görüşlerini yansıtmayacak şekilde, sanki Ruanda’da hiç katliam yapmamış, Cezayir’de binlerce masumu öldürmemiş bir ülkenin devlet başkanı değil gibi, olmayan bir konuda fikir yürütmeye çalışıyor. Kazdığı kuyuda kendisi mutlaka boğulur."


Tarihi gerçekleri bir kanunla değiştirebileceklerini zannediyorlar. Bütün AB standart, norm, hukukuna aykırı bir düzenlemedir bu. Bir zavallılık olarak görüyorum. Çünkü kendileri bunu seçime endekslediler. Kanuni Sultan Süleyman'dan yardım isteyen Fransuva, bugün bu tabloyu görse, kulağını çekmek değil dilini koparırdı Sarkozy'nin. Bunu Fransız halkı yapacaktır.


“Fransa, siyasi bir günah işlemektedir. Fransa’nın bu tutumu yüzünden bazı projeler bunun altında kalabilir. Yeni yeni olgunlaştırmaya çalıştığımız enerji sektörü, Türkiye- Fransa ilişkilerini taşımayacak durumda olabilir.”


“Sarkozy faktörü mevcut olduğu sürece Fransa ile Türkiye ilişkilerinin iyiye gitmesi çok zor.”


“Fransa'nın tarihi gerçekleri hiçe sayan, bilimsellikten uzak, araştırmalara dayanmayan ve Türkiye Cumhuriyeti tarihini yargılamaya cüret eden bu yaklaşımı kabul edilemez.”


“Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Türkiye'den gönderilmelidir. Fransa'nın devlet ihalelerine katılımı engellenmelidir. Lobicilik noktasındaki zaaflarımız giderilerek, Avrupa'daki iş adamlarımız, siyasetçilerimiz, bilim adamlarımız harekete geçirilmelidir”


“Bu millete katliam, soykırım yaftasını yapıştırmak isteyen soysuzların hepsine karşı mücadelemiz sürecek.”


“Dünya lideri olduğunu iddia ediyorsa gider Fransa’ya bu yasa yürürlüğe girince Şanzelize Meydanı’nda binlerce Türk’ü toplar, Fransa’nın çıkardığı bu yasayı yırtıp atar. Ama Sayın Başbakan bunu yapmıyorsa, ben bu yasayı ihlal etmek için Fransa’ya gideceğim. Bakalım Fransa alıp Türk parlamenterini cezalandırmaya kalkıyor mu.”


“Fransa soykırımı, kendi sömürgeciliğinde, tarihinde, Cezayir ve Ruanda'da bulabilir.”


“Bu, son anda parlamentoya getirilen ve tamamıyla oy hesabı üzerine dayandırılmış bir tasarı. Normal Fransız vatandaşının, ortalama Fransız vatandaşının gündeminde bile değil.”


“Fransa bir seçim sürecine girmiş durumunda. Seçim sürecinde politikacıların seçim kazanma popülizmi üzerine yapılan bir hesap bu. Bu iki partiye de yaramaz ama burada feda edilen Türkiye ile bu bölgedeki esas ittifakı. Bunun zararını Fransız siyasetçisi görür.”


“Gerek iş çevreleri, gerekse mantıklı geniş düşünebilen herkes bu tasarının Fransa'ya zarar vereceğinin farkında.”


Gereken misillimeyi yapmaya hazırız.


Bu Sarkozy’nin aczinin tezahürüdür. Düşünce özgürlüğü ile alakası olmayan bir olay.


Fransa'ya karşı ortak tavır koyuyoruz gibi ucuz basit tepkiler çözmüyor. Çünkü 2015, yüzüncü yıl dönümü yaklaşıyor. Bu kartopu gibi büyüyecek ve bütün ülkelerin parlamentolarından buna benzer şeyler çıkmaya başlayacak. Her ülkenin tarihinde yüzleşmek istemediği olaylar var. Fransa'nın Ruanda ve Cezayir olayları var. Biz de Dersim olayı var, 1990'da yaşanan olaylar var. O açıdan cesaretle Meclisin buna el koyması lazım. İnanıyorum ki bu olayı çözecektir.


Fransa’da pek çok kişi tasarı Temsilciler Meclisi’nde kabul edilse bile yasanın kötü olduğunu düşünüyor. Neticede yasa Türkiye’ye kendi sorumluluğunu vermiyor. Türkler, Kürtler, Ermeniler tarihçiler birlikte çalışıyor. "Ermeni soykırımı" Türkiye’de tanındığında gerçek anlamda tanınacak. Bundan ötesi siyasilerin seçime dönük çalışmaları. Bunlar AB ve Türkiye ilişkilerini etkilemeyecek. Fransa Türkiye’nin AB’ye üyeliğine karşı ve seçim kampanyalarında da Türkiye’yi kullanıyor. Değil Fransa hangi ülkenin hakkı ki kalkıp da tarih dersi versin. Ben son derece kızgınım ülkemde böyle bir şey yapıldığı için. Bu acı kullanılıyor. Bu tamamen seçimler için kullanılıyor.


Fransa Meclisi Yasayı kabul ederek tarihe ve gerçeklere karşı bir karartma operasyonu yapmıştır.
Bilimadamlarının bile düşüncelerine ipotek koymayı hedefleyen bu girişim ilkel bir anlayışın sonucudur ve tamamen art niyetlidir.

Zaten Faransız parlementosundan 577 miletvekilinden yanlızca 50 civarında milletvekili bu utanç verici yasa için el kaldırabildi. Çünkü oturuma gelme cesaretini bile gösteremeyen milletvekilleri bunun Fransa'ya Engizisyon Mahkemelerini geri getirme anlamına geldiğini çok iyi biliyorlar.

Gerçi tarihinde Galileo'yu dünya dönüyor diye yargılayan bir sabıkaya sahip ülke için bu garabet abidesi


Fransa Parlamentosunun bu kanunla ilgili ısrarını, Türkiye'ye ve Türk Milletine karşı bir düşmanlık olarak kabul ediyoruz. Fransa verdiği bu karardan dolayı pişman olacak ve özür dileyecek. Türk milletinin tarihinde ne katliam vardır ne soykırım vardır. Bunu bu millete yakıştırmaya kalkanları inanıyorum ki tarih mahkum edecektir. Bu karar, senatoda düzeltilmiş olsa bile önemli değil. Parlamentonun buna yol vermesi, hükümetin bu teklife destek vermesi, Fransa'nın Türkiye ve Türk milletiyle ilgili kanaatlerini ortaya çıkarmıştır.


Tarih tartışması istiyorsanız hazırız. Ne zaman istiyorsanız hazırız. Ama siz tartışmadan bazı şeyleri kabul ediyorsunuz. Bu da İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 11'inci maddesine aykırıdır. Kimseye savunma hakkı verilmeden yargılanamayacağı ve yargılanmadan da mahkum edilemeyeceği yazıyor. Parlamentoda bu karar savunma ve tartışma hakkı tanınmadan kabul ediliyor ve mahkum ediyor. Özellikle Türk Tarih Kurumu'ndayken bütün dünya arşivlerini taradık ve 100 bin belge elde ettik.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler