Fransa'nın en zengin isimlerinden bazıları, ülkenin bütçe açığının kapatılması için daha fazla vergi ödemeye hazır olduklarını duyurdu.
16 zenginin imza attığı duyuru, hükümete ve kamuoyuna bir mektupla açıklandı. Mektupta "dayanışma" ruhuyla özel bir katkı yapılabileceği belirtiliyor.
Öneri sahipleri arasında Avrupa'nın en zengin kadını olarak bilinen, L'Oreal şirketi sahibi Liliane Bettencourt da var.
Fransız hükümeti piyasaları yatıştırmak ve bütçe açığını kapamak amacıyla bu akşam bir kemer sıkma paketi açıklamaya hazırlanıyor.
Paketteki önlemler arasında süper zenginlere özel bir verginin de yer alması bekleniyor.
Ancak hükümetin açıklamasından önce Le Nouvel Observateur gazetesinin internet sitesinde bir mektup yayınlandı.
Mektup Fransa'da iş dünyasının önde gelen bazı isimlerinin imzasını taşıyor; örneğin petrol şirketi Total'den Christophe de Margerie, Societe Generale bankasından Frederic Oudea ve Air France havayollarından Jean-Cyril Spinetta.
Mektupta şöyle deniyor: "Bizler, sanayinin liderleri ve yönetim kurulu başkanları, iş adamları ve kadınları, bankacılar ve varlıklı vatandaşlar olarak bu toplumun en zenginlerinin 'özel bir katkıda' bulunmasını istiyoruz."
Kendilerinin Fransız sisteminden fayda gördüğünü belirten zenginlerin mektubu şöyle devam ediyor:
"Kamu açığı ve kamu borçlarının kötüye gitmesi olasılığı Fransa'nın ve Avrupa'nın geleceğini tehdit eder hale geldiğine ve hükümet herkesten dayanışma istediğine göre, bizim de katkı yapma zamanımız gelmiş görünüyor."
Ancak mektupta bu katkının zenginleri ülkeden kaçıracak ya da vergi kaçakçılığını artıracak boyutlarda olmaması da isteniyor.
Amerikalı milyarder yatırımcı Warren Buffett da geçtiğimiz haftalarda ABD'de ultra zenginlerden daha fazla vergi alınması çağrısı yapmıştı.
Fransa hükümeti, yılda 1 milyon euro'dan fazla kazananlardan özel bir vergi katkısı isteyeceğini söylüyor.
Bunu da hem vergi indirimlerini azaltarak hem de büyük şirketlere vergiyi artırarak yapması bekleniyor.
Önlemler, bütçe açığını önümüzdeki iki yılda 14 milyar euro civarında azaltmayı amaçlayan paketin bir parçası olacak.
Fransa kamu açığını bu yıl %5,7, gelecek yıl %4,6 ve 2013'te %3 azaltmayı planlıyor.