HABER

FT: Türkiye’de ekonomik küçülme yavaşlıyor

Financial Times gazetesi, Türk ekonomisinde ikinci çeyrekte beklenenden düşük bir küçülme yaşandığını belirtti.

LONDRA(ANKA) – Türk ekonomisine ilişkin son büyüme rakamları, “küçülme yavaşlıyor” olarak yorumlandı. Financial Times gazetesi, Türk ekonomisinde ikinci çeyrekte beklenenden düşük bir küçülme meydana geldiğini belirterek, “Ekonomistler, hanehalkı harcamalarındaki güçlü toparlamanın ülkenin, yavaş da olsa resesyondan çıkmasına yardımcı olacağını söylediler” diye yazdı.

Buna karşın FT, “Ankara, IMF’yi uzak tutmayı sürdürürse toparlama kaçınılmaz olarak daha yavaş olacağı” uyarılarına da yer verdi.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye muhabirini Delphine Strauss imzalı haber analizinde Türkiye’de son büyüme verilerini değerlendirirken “Türkiye’de ekonomik küçülme yavaşlıyor” başlığını kullandı. Gazete şu yorumu yaptı:

“Türk ekonomisi, ikinci çeyrekte beklenenden daha düşük bir oranda küçüldü. Ekonomistler, hanehalkı harcamalarındaki güçlü toparlamanın da, ülkenin yavaş da olsa resesyondan çıkmasına yardımcı olacağını söylediler.”

GSYH’nın, geçen yılın eş çeyreğine göre yüzde 7 düştüğünü belirten gazete, bunun da yüzde 8.2’lik tahminlerin altında olduğuna dikkat çekti.

İngiliz gazetesi, Türk ekonomisinin bu yılın ilk yarısında yüzde 10’dan fazla küçüldüğünü ancak ekonomistlerin yılın tümünde yüzde 5-6 oranında bir düşüş olmasının ve 2010 yılında yeniden büyümeye geçilmesini beklediklerini de kaydetti.

-OLUMLU TEPKİLER: “HOŞ SÜRPRİZ”-

Türkiye’nin son büyüme rakamlarını yorumlayan Goldman Sachs’tan Ahmet Akarlı da “Türkiye, resesyondan tipik bir V tarzı çıkışını yaptğını görmek bizim için hoş bir sürpriz oldu” derken JP Morgan’dan Yarkın Çelebi de tüketimdeki büyümenin, şirketlerin stoklarını uzun bir süreden beri azaltmalarının etkisiyle de, önümüzdeki çeyreklerde “üretimde keskin bir toparlanma olasılığını arttırdığı”nı söyledi.

Buna karşın Çelebi “uluslar arası fonların sağlanması kaydığıyla Türkiye’nin 2010 yılınrda “güçlü bir büyüme” sağlayabileceğini de ifade etti.

-IMF FAKTÖRÜ-

Financial Times gazetesi, haberinde IMF ile ilgili bir uyarıya da yer verdi. Gazete “Analistler, Ankara’nın, hükümetin borçlanma ihtiyacını azaltacak fonlardan vazgeçerek Uluslar arası Para Fonu’nu uzakta tutmayı sürdürürse toparlanmanın kaçınılmaz olarak daha yavaş olacağını uyarıyorlar” diye yazdı.

Merkez Bankası Başkanı ve Bakanların son haftalarda ülkenin finansman ihtiyaçlarını karşılamak için yardıma ihtiyacı bulunmadığını vurguladıklarını kaydeden gazete, bu tutumun, cari açığının yılın ilk yedi yılında geçen yılın eş dönemine göre yüzde 80’a yakın daha düşük olduğunu gösteren son verilerce desteklendiğini kaydetti.

IMF’nin ise, Türkiye’nin kendisinden destek talep etmesi için bir son tarih bulunmadığının altını çizerken gelecek ay İstanbul’da düzenlenecek yıllık toplantıları sırasında Türkiye ile bir programa ilişkin görüşmeler yapmak üzere ülkeye bir heyetin gelmesini beklemediğini de söylediğini belirtilen haberde Barclays Capital’dan ekonomist Christian Keller’in uyarılarına da yer verildi.

-IMF FONLARI YOKSA BORÇ ÇEVİRME, ÖZEL SEKTÖR KREDİLERİNİ ETKİLEYECEK”-

Keller, toparlamanın gücünün büyük ölçüde özel tüketime dayanacağını belirtirken, tüketimdeki büyümenin ise, canlanma önlemlerinin aşamalı olarak kalkmasından etkileneceğini belirterek IMF fonları olmadan yüksek düzeyde kamu borç çevirmelerinin özel sektöre yönelik kredilendirmeyi zorlaştıracağı uyarısını yaptı.

En Çok Aranan Haberler