HABER

GAP bölgenin refah düzeyini yükseltiyor

ŞANLIURFA (İHA) - Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Projesi'yle (GAP) refah düzeyi yüksek bir bölge haline geldi.

Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerini kapsayan GAP Bölgesi olarak nitelendirilen alan, Türkiye'de sulanabilir 8.5 milyon hektar arazinin yüzde 20'sini kapsıyor. Verimli Hilal ya da Yukarı Mezopotamya olarak adlandırılan bölge, insanlık tarihinde medeniyetlerin beşiği olarak biliniyor. Bölgenin kalkındırılması ve Fırat ile Dicle nehirlerinin en verimli biçimde kullanılması için yaşama geçirilen GAP'ın temel hedefi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayanların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek bu bölge ile diğer bölgeler arasında gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alanda verimliliği ve istihdam imkanlarını

artırarak sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkıda bulunmak olarak belirtiliyor.

Çok sektörlü, entegre ve sürdürülebilir bir kalkınma anlayışıyla ele alınan bir bölgesel kalkınma projesi olan GAP'ın proje alanı, Fırat ve Dicle nehirlerinin oluşturduğu havzayı kapsıyor. 1970'lerde Fırat ve Dicle nehirleri üzerindeki sulama ve hidroelektrik amaçlı proje olarak planlanan GAP, 1980'lerde çok sektörlü, entegre bir bölgesel kalkınma projesine dönüştürüldü. Proje, sulama, hidroelektrik, enerji, tarım, kırsal ve kentsel altyapı, ormancılık, eğitim ve sağlık gibi sektörleri kapsar hale geldi.
22 baraj, 19 hidroelektrik santrali ve 1.7 milyon hektar alanda sulama sistemleri yapımını öngören projenin toplam maliyeti 32 milyar ABD doları olduğu belirtiliyor. Projede yer alan enerji santrallerinin toplam kurulu gücü 7476 MW olup santraller yılda 27 milyar kilovat/saat enerji üretecek.

ŞANLIURFA'NIN EKONOMİSİ TARIMA DAYALI Şanlıurfa'nın ekonomik yapısı ağırlıklı olarak tarım sektörüne dayanıyor.

Tarım İl Müdürlüğü kaynaklarından derlenen bilgiye göre, Gayrisafi Yurtiçi Hasıla içinde tarım sektörünün payı yüzde 43, hizmet sektörünün payı yüzde 40, sanayi sektörünün payı yüzde 11 ve inşaat sektörünün payı yüzde 6. Gayrisafi Yurtiçi Hasıla 1 katrilyon 793 trilyon 638 milyar, kişi başına gelir ise bin 300 dolar olarak gösteriliyor.

GAP ile birlikte ilin ekonomik yapısında önemli gelişmeler yaşanıyor. 1995 yılı itibari ile toplam 59 sanayi tesisi var iken bu rakam 2004 yılı içerisinde 298'e ulaşıyor. Tarımsal alanda sulu tarıma geçilmesine paralel olarak sanayi alanında da önemli adım atılmıştır. Öncelikle, 1992 yılında 1. Organize Sanayi Bölgesi çalışmaları başlatılmış ve arıtma tesisi dışında altyapı çalışmaları 2000 yılı içerisinde tamamlanmıştır. 291 hektar alan üzerindeki 295 sanayi parseli, 155 müteşebbise tahsis edilmiştir.

Bugün itibari ile 137 fabrika işletmede, 21 fabrika inşaat aşamasında, 6 fabrika ise proje aşamasında. 5 bin kişinin istihdam edildiği 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde tüm tesisler tamamlandığında 8 bin kişi istihdam edilebilecek.

1.Organize Sanayi Bölgesi'nin çok sayıda müteşebbisin taleplerine cevap vermemesi üzerine 2. Organize Sanayi Bölgesi çalışmaları başlatıldı. İl ekonomisi açısından önemli olan bir diğer husus da Akçakale Sınır Kapısı. Sınır ticaretinde önemi gelecek yıllarda daha da artacak olan 3. sınıf gümrük kapısında 10 Nisan 2003 Bakanlar Kurulu Kararı ile oluşturulacak Sınır Ticaret Merkezi kurulması için fiziki şartların oluşturulması gerekiyor. Bu amaçla yapımına başlanan modernizasyon çalışmaları Gümrük Müsteşarlığı, Ticaret ve Sanayi Odası ve Ticaret Borsası'nın katkısıyla tamamlandı.

Merkez ilçe, Birecik ve Siverek ilçelerinde faaliyet gösteren Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ceylanpınar ve Viranşehir ajanslıklarına bağlı toplam kayıtlı üye sayısı 4 bin 398. İlde; 300 anonim, 2 bin 556 Limited ve 43 Kolektif olmak üzere toplam 2 bin 899 şirket faaliyet gösteriyor. Şehir genelinde, 9 tarım satış kooperatifi, 2 tüketim kooperatifi, 67 motorlu taşıyıcılar kooperatifi, 4 toplu iş yeri kooperatifi, 242 konut yapı kooperatifi, 1 üretim kooperatifi ve 9 esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet
kooperatifi bulunuyor.

En Çok Aranan Haberler