HABER

GDO’lu gıdalar kansere sebep oluyor

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Radyasyon Onkoloji Anabilim Dalı öğretim görevlisi Dr. Yavuz Dizdar, genetiğiyle oynanmış gıdaların kanser riskini artırdığını söyledi.

GDO’lu gıdalar kansere sebep oluyor

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Radyasyon Onkoloji Anabilim Dalı öğretim görevlisi Dr. Yavuz Dizdar, genetiğiyle oynanmış gıdaların kanser riskini artırdığını söyledi.

Yalova Kanser Hastaları Derneği tarafından düzenlenen, "Kanser ve Beslenme İlişkisi" adlı seminer Yalova Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Konferans Salonu'nda yapıldı. Konferansa İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Radyasyon Onkoloji Anabilim Dalı öğretim görevlisi Dr. Yavuz Dizdar konuşmacı olarak katıldı. Hastalara kanser ve beslenme arasındaki ilişki hakkında bilgiler veren Dr. Yavuz Dizdar, "Daha betonlaşmış şehirler, daha kimyasal bir dünya, daha hijyenik bir dünya, daha çok genetiğiyle oynanmış gıda kaynakları, daha çok endüstriyel gıda ve daha çok elektromanyetik ortamlar var. Bu faktörler insanın hayat dengesini bozabiliyor" dedi.

Daha çok ve hızlı üretmek ve dayanıklılık şartlarını geliştirmek için gıda ürünlerinin yapısının değiştirildiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Dizdar, "Normal şartlarda ekşiyerek bozulması gereken yoğurdumuz artık ekşimiyor, epey zaman beklemesine rağmen bozulmuyor. Piliç sektöründeki teknolojik değişimler inanılmaz hızda ilerliyor. Geldiğimiz noktada, piliç sektöründeki değişimlerin tıp sektöründen bile ilerde olduğunu görüyoruz. Hareket kabiliyeti kısıtlanmış bir piliç, değişik yöntemlerle 45 günde tüketime hazır hale gelebiliyor. Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) beslenme üzerinde önemli bir yeri var. Değişik faktörlere bağlı olarak bilim ilerliyor, ama kanser vakaları da artış gösteriyor. Kanser türlerine bağlı olarak kalp yetmezliği, diyabet, obezite gibi hastalıklar çoğalıyor. Vücudumuzun eksik beslenmesi durumunda ne gibi hastalıklar çıkacağını bilemeyiz. Çünkü tıp beslenmenin hep doğal olduğunun kabullenilmesiyle işe başlar. Beslenme uzun süre eksik kaldığında, vücudun bileşimi de değişir, bu durumda hastalık da değişir. Sözün özü, bugünün kanser sanılan hastalıklarının büyük bölümü aslında gerçekten hastalık bile olmayabilir. İşte buna 'tıbbın tanımsızlık dönemi' adını veriyoruz. Sağlıklılık durumu geleneksel beslenme kıstas alınarak tanımlanmıştır, uzun raf ömürlü endüstriyel market gıdalarında durum değişir, hastalık da değişir" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler