ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sözleşmeli çalışacak uzman hekimlerin 'eleman temininde güçlük çekilen' bölgelere gitmemeleri halinde, 'geçiçi görev' uygulaması ile bu bölgelerin uzman hekim ihtiyacını karşılamayı planladıklarını söyledi.
Birçok bölgede uzman hekim sıkıntısının artarak devam ettiğini belirten Bakan Akdağ, "Savcılar, hakimler, Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ve polisler ülkenin dört bir tarafında görev yapıyor. Başka çaremiz kalmazsa uzman hekimleri 'gecici görev'lerle bu bölgelere göndereceğiz" diye konuştu. Bakan Akdağ, bakanlık binasında sağlık muhabirlerine yönelik bilgilendirme toplantısı yaptı. 28 Mart'ta yapılan yerel seçimleri değerlendiren Bakan Akdağ, "Aldığımız oy hükümet kararlarının halkımız tarafından onaylandığı anlamına geliyor. Ancak bize karşı güven arttıkça sorumluluğumuz da artıyor" dedi. Seçim gezileri boyunca Anadolu'nun bir çok bölgesine gittiğini ve sağlıkta atılan adımlar üzerine vatandaşların görüşlerini dinlediğini anlatan Bakan Akdağ, "Vatandaşlarımız Sağlıkta Dönüşüm Programı'nı büyük ölçüde algılamış durumdadır. Özellikle Sağlık Bakanlığı'na bağlı tüm kuruluşların ayırımsız hasta kabul etmesi, teşhis ve tedavilerini üstlenmesi halk tarafından olumlu karşılanıyor. Bununla birlikte halkımız İlaç Kararnamesi ile ilaçta KDV'nin düşürülmesini memnuniyetle karşılıyor" diye konuştu. Akdağ, SSK'lı hastaların serbest eczanelerden ilaç alabilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile sektör arasında görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.
2003 yılı sonlarında ve 2004 yılı başlarında yaklaşık 15 bin sözleşmeli sağlık personelinin Anadolu'ya gönderildiğini ve bu personelin başarılı hizmetler verdiğini vurgulayan Bakan Akdağ, şunları söyledi: "Bu noktada büyük eksiğimizin olduğunu da gördük. Önceki dönemlere göre önemli oranda ücret artışı olmasına rağmen bölgeye uzman hekim göndermede sıkıntı yaşıyoruz. Bu konuda gerekeni mutlaka yapacağız. Kişisel bakımdan haklılar ve elbette uzman hekimlerin mesleki ve emekleri açısından önemli beklentileri var. Ama Anadolu'da yaşayan insanların sağlık hizmeti almaya hakkı var. Örneğin İstanbul ve Ankara'da uzman hekim fazlalığı varken, Kars, Erzurum, Kütahya, Şırnak, Bitlis gibi illerimizde uzman hekim sıkıntısı yaşanıyor".
Uzman hekimlere, çıkardıkları kanunlarla daha iyi çalışma ve kazanma imkanları sağladıklarını anlatan Bakan Akdağ, döner sermaye katkı paylarının ve performansa göre ücretlerinin ciddi oranda artırıldığını söyledi. Batı'da görev yapan uzman hekimlerin 400 milyon lira döner sermaye katkı payı alırken Doğu'daki meslektaşlarının bir ayda aldığı ücretin 5 milyar liraya ulaştığını ifade eden Bakan Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Uzman hekimler Anadolu'da ihtiya duyulan bölgelerde çalışırlarsa çok yüksek döner sermaye katkı payı alacaklar. Biz bunu sağlamak için çalışıyoruz. Ancak bu olmazsa 2004 yılında yeni uygulamalarımız var, yani rotasyon sistemine geçeceğiz. Savcılar, hakimler, Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ve polisler ülkenin dört bir tarafında görev yapıyor. Biz de uzman hekimlerin beklentilerini karşıladıktan sonra başka çare bulamazsak geçici görevler uygulayacağız. 2004 yılının sonuna kadar bu sorunu çözeceğiz. 2 bin veya daha üzeri bir sayı ile bu ihtiyacı karşılayabiliriz. Bunu gerçekleştirmeden önce sözleşmeli Sağlık Personeli Kanunu'nda değişiklikler yapıp, imkanları biraz daha geliştireceğiz".
Bakan Akdağ, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın halka yansımasını tespit etmek amacıyla Sağlıkta Dönüşüm Koordinatörlüğü biriminin kurulacağını belirterek, "Benim de görev yapacağım 20 kişilik bu koordinatörler, bölgelere gidip program hakkında gözlem ve rehberlik yapacaklar. Çünkü Ankara'da yönerge ve genelgelerle nelerin olup bittiğini anlamak mümkün değil. Sağlıkda Dönüşüm Koordinatörleri hata arayan müfettişler gibi değil programın geri bildirimlerini toplayan, gözlemleyen görevliler olacaklar" şeklinde konuştu.