HABER

Geleceğin mucitleri burada yetişiyor

İTÜ Bilim Merkezi, İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde sessiz sedasız bilime hizmet vermeye devam ediyor.

Geleceğin mucitleri burada yetişiyor
7 Kasım 2007'de tekrar açılan merkez, şu anda 7 den 77'ye bilimi sevdirmek için uğraşıyor.
**İTÜ Bilim Merkezi, bilim meraklılarını bekliyor**
Dünyada 2 bin 400 kadar irili ufaklı bilim merkezi bulunuyor. Ülkemiz bu konuda maalesef gerilerde yer alıyor, diyen, İTÜ Bilim Merkezi Müdürü Yardımcı Doç. Murat Çakan, genç bir nüfusa sahip olduğumuz halde bu konuda uzun yıllar adım atılmamış olması üzücü olduğunu dile getirdi. . Öte yandan son yıllarda bir takım çabalar sergilenmiş olmasının da sevindirici olduğunu kaydeden Çakan şunları söyledi: “ En az 80 bilim merkezine daha ihtiyacımız var. Bilim Merkezlerinin sayıları elbette çok az. İnşaat yüksek mühendisi Dr. Ersin Arioğlu'nun yaptığı hesaplamalara göre ülkemizde en az 80 bilim merkezi kurulması gerekiyor. Öte yandan küçük ölçekli birkaç merkezin daha ismini zikretmeden geçmemek lazım: Bahçeşehir Koleji Bilim Merkezi, BJK Koleji Bilim Merkezi ve Bilgi Üniversitesi Enerji Müzesi (Silahtarağa).”
**GENÇLER BURADA BİLİMİ SEVEREK ÖĞRENİYOR**
İTÜ Bilim Merkezi oldukça geniş bir kapalı ve açık alana sahip olması ile önümüzdeki yıllarda genişleme sansına sahip olduğunu da belirten Çakan, bir başka deyişle çok büyük ziyaretçi sayılarına ulaşması mümkün olduğunu söyledi. Mekân geniş olunca kapsam alanına alınabilecek tematik konuları da sürekli çeşitlendirmek mümkün hale geliyor, açıklaması yapan Çakan, Bilim Merkezlerinin hayatta kalmaları için devlet veya vakıf desteğine mutlaka ihtiyaç olduğunun da altını çizdi. Çakan, şöyle devam etti: “ Amaç gençleri bilime yöneltmek olunca işin maddi yanı düşünülmemeli. Ancak sadece bu destekler de yetmeyebiliyor. İşin lojistik yanı, edinilen deneyimin paylaşılmasıyla da kolaylaşıyor. Dünyada merkezler arasındaki destek mekanizmalarını ceşitli "ağ"lar sağlıyor. Örneğin Avrupa Bilim Merkezleri Ağı (ECSITE) böyle bir ağ (network). ASTC (Association of Science-Technology Centers) bir başka ağ. Yakın bölgemizde bir başka ağ daha var: NAMES (Northern African and Middle Eastern Science Centers). İTÜ Bilim Merkezi olarak biz ECSITE üyesiyiz.”
**ZİYARETÇİ SAYISINDA REKORA ULAŞILDI**
7 Kasım 2007 tarihinden bu yana 20 binin biraz üzerinde bir ziyaretçiye ulaştıklarını belirten, Bilim Merkezi Müdürü Çakan, bunun büyük kısmı randevu ile ulaşan ilköğretim okulları olduğunu kaydetti. Çakan, hafta sonu ziyaretçi sayısının azlığından yakınan Çakan, “ Maalesef, açık olduğumuz halde hafta sonları ziyaretçi sayısı çok az. Anneler ve babalar çocuklarının elinden tutup Merkezimize gelmiyorlar. AVM'ler ise dolup taşıyor. Yine de bu durumu değiştirmek de bizim görevimiz. Yakin geçmişte AVM'lerle beraber projeler geliştirmeye başladık,”dedi.
**DEV BALİNA İSKELETİNİ GÖRDÜNÜZ MÜ?**
Merkezimizin çalışmaları ilerledikçe ülkemizin diğer bölgelerine deneyimimizi aktarma şansımız da her geçen gün artıyor, ifadesini kullanan Çakan, diğer illerden çok fazla sayıda talep geldiğini de sözlerin ekledi. Çakan şöyle konuştu: “ Bu talepler gezi planlamasından tutun, açılması planlanan bir bilim merkezinin yapılandırılması konusuna kadar uzanıyor. Son yıllarda özellikle belediyelerden ortak çalışma talepleri geliyor. Bu arada şunu da belirtmek durumundayım: İstanbul il sınırları içindeki ilköğretim öğrencisi sayısı 2 milyonun üzerinde. Demek ki İstanbul'da daha yapacak çok iş, ulaşılacak çok gencimiz var.”
**ZİYARETÇİLERİ NELER BEKLİYOR?**
Her şey bir yana en azından İstanbullulara çok uzak değil. Merkezin bulunduğu yer İTÜ Taşkışla kampüsü, Taksim Meydanı'na yürüyerek 10 dakika mesafede. Bilim Merkezi’ni gezen ziyaretçiler uzaydan, biyolojiye, matematikten, insan sağlığına kadar birçok objeyi görebilecek, dokunabilecek….

En Çok Aranan Haberler