Şanlıurfa il merkezine 22 kilometre uzaklıkta olan Göbeklitepe, Örencik Köyü yakınlarında bulunmaktadır. Dünyanın bilinen en eski kült yapı topluluğu olma özelliğine sahip olan Göbeklitepe'de medeniyetin ilk izleri görülmektedir.
T harfini andıran dikilitaşlar yuvarlak oluşturacak şekilde dizilmiştir. Göbeklitepe'deki yapılarda insan, hayvan ve birçok soyut sembol taşlara oyulmuştur. Oyulan motiflerin bir anlatı içerdiği düşünülmektedir.
Yapılan kazı ve incelemeler sonucunda bölgenin yaklaşık olarak 12 bin yıl öncesinden kaldığı tahmin edilmektedir. Bu da Göbeklitepe'nin keşfedilen en eski yerleşim yeri olduğunu kanıtlar niteliktedir. 2011 yılında UNESCO'nun Dünya Mirası geçici listesine giren Göbeklitepe, 2018 yılında kalıcı listeye alınmıştır. Ziyarete açık olan alanları bulunan Göbeklitepe'ye Türkiye ve dünyanın her yerinden yoğun ilgi gösterilmektedir.
Göbeklitepe kar nedeniyle beyaza büründü
Bursa’nın İznik ilçesinde yüz yılın keşfi olarak bilinen bazilikada yapılan su altı kazıları 2 bin yıllık tarihe ışık tutuyor. 6 yıl önce suların çekilmesiyle havadan tesadüfen görüntülenen 20 metre açıkta ve 5 metre derinlikteki bazilikada yapılan arkeolojik kazılar titizlikle sürüyor. Su altında çalışmalarını sürdüren arkeologların bazilikanın içinden çıkardıkları eserler dikkat çekiyor. Yerel yönetimler bölgenin ikinci Göbeklitepe olması için harekete geçti.
Göbeklitepe, tarihte bilinen en eski ibadet merkezi olarak tanınır. Göbeklitepe'nin, insanlık tarihinin karanlık yönlerine dair önemli kanıtlar sunan bir yapı olduğundan bahsedilir. Oldukça merak uyandıran, tarihi bir gizeme sahip Göbeklitepe nerede, Göbeklitepe'ye nasıl gidilir? İşte tüm detaylar...
Tarihin sıfır noktası olarak nitelendirilen ve 12 bin yıllık geçmişiyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göbeklitepe ülkemizin en önemli tarihi noktalarından bir tanesi. Bu nedenle her sene çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Bölgeye gitmeyi düşünenler ya da Göbeklitepe’nin sırrını merak edenler ise bu değerli tarih mirasıyla ilgili araştırma yapıyor. Peki, Göbeklitepe nerede? Göbeklitepe’ye nasıl gidilir? Göbeklitepe neden bu kadar önemli? İşte Göbeklitepe hikayesi ve tarihi!
22 Kasım Pazar günü KPSS Ortaöğretim sınvaı gerçekleşti. Sınavda çıka sorulardan birinin Göbeklitepe’yle ilgili olması gözleri bir kez daha bu benzersiz tarihi noktaya çevirdi. Peki Göbeklitepe nerede? Göbeklitepe neden bu kadar önemli? Göbeklitepe ne zaman bulundu? İşte arkeoloji tarihinin en önemli keşiflerinden biri olan Göbeklitepe’nin mistik havası...
Göbeklitepe'de sıcak hava balonuyla resmi uçuşlar başladı
Hazreti İbrahim'in doğduğu ve ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen Balıklıgöl ve "tarihin sıfır noktası" diye anılan Göbeklitepe gibi önemli tarihi alanlara sahip Şanlıurfa, turizmde artan çeşitlilikle dikkati çekiyor - Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül: - "Pandemi dönemi bittikten sonra ben bir turizm patlaması olacağına inanıyorum. Pandemi döneminde bile Şanlıurfa turizmi bir yoğunluk kazanmış durumda" - İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan: - "Kısa süre önce duyurduğumuz Göbeklitepe'de uçma fikrine çok sıcak bakıp, 'Ne zaman başlıyorsunuz?' diye sorup rezervasyon yapmak isteyenler var"
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Şanlıurfa'daki Göbeklitepe, kısa süre sonra başlayacak sıcak hava balonu turlarıyla havadan seyredilebilecek - Sıcak hava balonu pilotu Bilge Ezel: - "Test uçuşlarımızla bölgedeki hem iniş kalkış yerlerini hem de rüzgar durumlarını ölçüyoruz. Test uçuşlarımızın sonrasında yaklaşık 1 ile 1,5 ay içerisinde ticari uçuşlarımıza başlayacak duruma gelmiş olacağız"
UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki Göbeklitepe'deki keşiflere benzer eserlere rastlanan 2 bin yıllık kaya mezarlarının bulunduğu Kızılkoyun Nekropolü bölgesinde kazı çalışmaları başladı - Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül: - "Kazıların Göbeklitepe'deki gizemi çözmeye yardımcı olacağına inanıyoruz" - "Şanlıurfa şimdiden yeni keşiflere hazırlanıyor, insanlık yeni sürprizler beklesin"
Koronavirüs salgını nedeniyle iki ay önce ziyaretçilere kapatılan dünyanın ilk tapınağı Göbeklitepe, yeniden açıldı.Türkiye’deki normalleşme süreci kapsamında Şanlıurfa’da bulunan tarihi mekanlar da ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor.
Göbeklitepe Konçertosu dünya prömiyerini yaptı
Şanlıurfa Göbeklitepe yılı ilan edilmesinin ardından turizm açısından dolu dolu bir yıl geçirmişti. Bahar dönemi için rezervasyonların yapılmaya başlandığı Şanlıurfa'da şimdiden doluluk oranı yüzde 100'e yaklaştı. Şanlıurfa, tarihi mekanları, inanç turizmindeki değerleri, eşsiz lezzet duraklarıyla yerli ve yabancı turistlerin gözde durakları arasında yer alıyor.
ABD Bilim Akademisi (NAS) yabancı asli üyesi, TÜBA Hizmet Ödülü, İtalya Devlet Nişanı ve Vehbi Koç Vakfı 2008 Yılı Ödülü sahibi arkeoloji dünyasının önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Göbeklitepe'ye ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Dünya tarihini değiştiren Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'nin yanı sıra katılımcılar, her güne özel VR içerikleriyle Tokyo'nun kalabalık caddelerini ya da Roma'yı ve tarihini anlatan Kolezyum'u adeta İstanbul sokaklarında yürüyormuşçasına dolaşma ve dijital olarak deneyimleme fırsatı buluyor
Kültür ve inanç turizminin önemli merkezleri arasında yer alan ve 2019'da "Göbeklitepe Yılı" sayesinde turizmde "altın dönemini" yaşayan Şanlıurfa, 2020'de de turistlerin gözdesi olmaya aday - Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin: - "Barış Pınarı Harekatı ile daha güvenli hale getirilen bu bölgeyle Şanlıurfa'nın çok daha cazibe merkezi olacağını ve bugün konuştuğumuz rakamları aslında ikiye üçe katlayabilecek bir potansiyeli barındırdığını hep birlikte göreceğiz" - Otel Müdürü Ertuğrul Er: - "2020 yılındaki rezervasyonlarımız başladı değil, bitirdik diyebiliriz birçok tarihimizde yer kalmadı"
Ankara'da Göbeklitepe tanıtımı yapıldı