HABER

Greenpeace'ten Kuzey Kutbu kampanyası

Greenpeace, Kuzey Kutubunun koruma altına alınması için imza kampanyası başlatıyor.

Greenpeace çevre örgütü, Kuzey Kutbunun Birleşmiş Milletler tarafından koruma altına alınması için kampanya başlatıyor.

Örgüt, petrol arayışları ve sürdürülemez balıkçılığı durdurmak için bir milyon imza toplamayı hedeflediği bir kampanya başlatacak.

İmza kampanyasının bayrağı da bir deniz yatağına yerleştirilecek.

Müzisyen Paul McCartney, oyuncu Robert Redford ve müzik grubu One Direction gibi ünlüler de kampanyanın destekçilerinden.

Grup, Brezilya'nın Rio de Janerio şehrinde yapılan G20 zirvesinin "inanılmaz başarısızlığına" bir cevap olarak harekete geçtiğini belirtti.

'Savaş düzeyi'

Zirve, özellikle dünyanın en fakir ülkelerinde ekonomik zenginliği artırıp, çevreyi de koruyarak, küresel ekonomiyi daha sürdürülebilir bir düzeye getirmeyi planlıyordu.

Ancak hükümetlerin fosil yakıt sübvansiyonlarını sonlandırmak, enerji verimliliğini geliştirmek ve "yeşil ekonomiyi" desteklemek gibi konuların üzerinde durmamaları, çevre gruplarını hayal kırıklığına uğrattı.

Greenpeace International'ın direktörü Kumi Naidoo, "Karşı saldırı şimdi başlıyor" dedi: "Kuzey Kutbu saldırı altında, ve dünyanın farklı bölgelerinden insanların savunmaya geçip bölgenin korunması adına yardım talebinde bulunmaları gerek. Denizlerdeki petrol sondajının ve sürdürülemez balıkçılığın yasaklanması, bu değerli bölgeye ve üzerinde yaşayan dört milyon insan adına büyük bir zafer olur."

Daha önce memleketi Güney Afrika'da eskiden görevde olan ırk ayrımına dayalı yönetime karşı kampanyalar yürüten Naidoo, Rio+20 zirvesi sırasında The Guardian gazetesine, Rio zirvesinin sonuçlanmasıyla Greenpeace'in "savaş koşullarında" harekete geçtiğini belirtti.

Kampanyaya ilk imza atan 100 kişinin arasında araştırmacılar, ünlü iş adamları ve müzisyenler bulunmakta.

'Delilik'

Film yönetmeni Pedro Almodovar, oyuncu Penelope Cruz, Radiohead grubunun vokalisti Thom Yorke, oyuncu Javier Bardem ve iş adamı Richard Branson, imza atanlardan öne çıkan isimlerden.

McCartney, "Dünyanın en iyi bilimsel zihinleri çocuklarımıza bir gelecek vaat edebilmemiz için bize fosil yakıtlardan vazgeçmemiz gerektiğini söylerken, son petrol damlalarını bulabilmek için dünyanın bir ucuna gitmek delilik gibi geliyor" dedi: "Bir noktada bir yerde ayaklanmalıyız. Şu anda bu yerin Kuzey Kutbu olduğunu düşünüyorum."

Thom Yorke da "Kuzey Kutbu'ndan petrol çıkarılması, nefes kesen bir güzelliğe zarar verirken, o petrolün yakılması da iklim değişikliği problemini daha kötü hale getirecektir" diye ekledi.

Bir başka imzacı, Zeyna ve Battlestar Galactica dizilerinden tanınan Lucy Lawless'ın ise Shell'in Kuzey Kutbu'ndaki operasyonlarını engellediği gerekçesiyle Eylül'de cezaya çarptırılması bekleniyor.

Kuzey Kutbu, dünyanın en hızlı ısınan yerlerinden biri.

Buzulların çevrelediği bölge, her yaz biraz daha küçülüyor.

Mevcut eğilimler devam ederse, bu sene Kutup her zamankinden daha fazla eriyecek.

Deniz buzları eridikçe, şirketlerin petrol ve gaz arayışları da kolaylaşıyor.

Amerika, Kanada, Grönland ve Rusya, bu yeni endüstrinin takipçileri arasında.

Greenpeace, Kuzey Kutbu'nda çevreye zarar veren eylemlerin yasaklanması için bir kampanya başlattı.

Antarktika bölgesinde benzer eylemlerin, Antarktika Anlaşması'na eklenen bir tutanak ile yasaklanmasının üzerinden 21 sene geçti.

Greenpeace bu tarz bir kampanyayı başlatan ilk kurum değil.

1970'lerden beri getirilen öneriler şimdiye kadar siyasi önem kazanmadı.

Rus kaşif Artur Chilingarov, 2007 yılında kutbun altındaki bir deniz yatağına bayrak dikerek bölgeyi sahiplenmişti.

Greenpeace, en az bir milyon kişiye imzalatmayı planladığı bir listeyi aynı noktaya dikerek, bölgenin koruma alanı olduğunu iddia edecek.

En Çok Aranan Haberler