Başbakan Vekili Abdullah Gül, Avrupa Konseyi'nin zorunlu din dersi konusundaki raporu için, "bu bizim bileceğimiz bir iş" dedi.
Gül, TBMM'den ayrılırken, bir gazetecinin Avrupa Konseyi'nin "zorunlu din dersi ile ilgili kararını" nasıl değerlendirdiği sorması üzerine, "Ortada karar falan yok. Bu bizim bileceğimiz bir iş. Bir fotoğraf çekmişler, (fotoğrafın şurasında şu var) diyorlar. Ortada bir karar yok" diye konuştu.
AYDIN: "MÜSLÜMANLIĞI ÇOCUKLARIMIZA ÖĞRETMEYECEK MİYİZ"
Devlet Bakanı Mehmet Aydın, dini, sosyal gerçeklik olarak görmek gerektiğini belirterek, "Müslümanlığın ne olduğunu çocuklarımıza öğretmeyecek miyiz?" dedi.
Aydın, Avrupa Konseyi raporunda yer alan "nüfus cüzdanlarında din ibaresinin çıkarılması ve din derslerinin zorunlu olmaması" taleplerine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Aydın, Türkiye'deki din dersinin zorunlu olmadığını, "kültür dersi" olarak okutulduğunu vurgulayarak, "Bu ülkenin yüzde 99'u Müslüman'dır. Müslümanlığın ne olduğunu çocuklarımıza öğretmeyecek miyiz? Din konusunda bilgi sahibi olmayan gençler, insanlar, hiçbir zaman o ülkede olup bitenleri yeterince değerlendiremezler. Dini, sosyal gerçeklik olarak görmek lazım" diye konuştu.
Türkiye'de hiç kimsenin din kültürüne itiraz etmemesi gerektiğini savunan Aydın, vatandaşların "zorunlu din dersi" konusunda farklı görüşe sahip olabileceğini, kiminin zorunlu olmasını, kiminin de olmamasını isteyebileceğini anlattı.
Avrupa'daki uygulamaların da birbirinden farklı olduğunu ifade eden Aydın, "Din ile devlet ilişkisi ülkeden ülkeye değişir. İngiltere'de kraliçe, her ikisinin başındadır. Fransa'da yüksek hiyerarşinin atanmasında değil ama aday gösterilmesinde Başbakan yetkilidir. Almanya'da din kültürü çok farklı şekilde verilir. Avrupa'da tek bir uygulama yok ki (Tamam bizde de öyle olsun) densin" dedi.