ANKARA (ANKA)- Geçtiğimiz hafta içerisinde Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe giren Hükmün Açıklanmasının Ertelenmesi'ne dair yasal düzenlemenin doğuracağı sakıncalar tek tek ortaya çıkmaya başladı.
Yargıtay Cumhuriyet eski Savcısı Ahmet Gündel, çıkan yasanın Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, "Hüküm verilmiş de olsa temyiz aşamasından geçmediği için kesinleşmeyen ve bu nedenle yargılaması sürmekte olan kamu davalarının bir kanunla yargılama sürecinin belirli bir noktada durdurulması Yasamanın Yargı erkine müdahalesi niteliğindedir ve Anayasanın ‘Mahkemelerin Bağımsızlığı' ile ilgili 138. maddesine aykırıdır" diye konuştu.
Gündel, yasanın anayasaya aykırılığını şöyle açıkladı:
"Hüküm verilmiş de olsa temyiz aşamasından geçmediği için kesinleşmeyen ve bu nedenle yargılaması sürmekte olan kamu davalarının bir kanunla yargılama sürecinin belirli bir noktada durdurulması Yasamanın Yargı erkine müdahalesi niteliğindedir ve Anayasanın ‘Mahkemelerin Bağımsızlığı' ile ilgili 138. maddesine aykırıdır. 138. maddenin 3. fıkrasındaki, ‘Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz' hükmü ile yine aynı maddenin son fıkrasındaki ‘…yasama organı mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez' hükümleri karşısında bu düzenlemenin Anayasaya aykırı olduğu açıktır. ‘Rahşan Affı' olarak adlandırılan 4616 sayılı Kanunun 1.maddesinin 3. fıkrasındaki davaların ertelenmesine ilişkin hüküm Anayasa Mahkemesi'nin 15.10.2003 gün ve 2003/84-89 sayılı kararı ile iptal edilmiştir. Gerçi iptal kararı, Anayasanın 2.maddesindeki ‘hukuk devleti' ile 10.maddesindeki ‘eşitlik' ilkelerine dayandırılmışsa da görülmekte olan davaların bir yasayla dondurulması da Yasamanın Yargıya bir müdahalesi olarak görülmeli ve 138. maddeye aykırılık değerlendirilmelidir."
YÜZBİNLERCE DOSYA ZAMANAŞIMINA UĞRAYACAK
Gündel, yasanın yararından çok zararının olacağını ve yüzbinlerce davanın çıkan yasa nedeniyle zamanaşımına uğrayacağını da kaydetti.
Gündel, "Trafik suçlarından vergi suçlarına,hırsızlıktan sarkıntılığa, yasak silah taşımaktan yaralamaya kadar çok sayıda suç bu değişikliğin kapsamına girecektir. Önemli sayıda suçlu tekrar topluma sokulacak, suç işlemek isteyenlere eskiden olduğu gibi "nasıl olsa af gelir" düşüncesiyle yeni suçlar işlemesinin önü açılacaktır" diye konuştu.
ADLİ EMANETLER DOLACAK
Yeni yasal değişiklikle dosyaların beş yıl süre ile "denetim" sürecine gireceğine dikkat çeken Gündel, dosyalarda ve adli emanetlerde delil olarak tutulan suç eşyalarının korunmalarında sıkıntı oluşacağını ve tazminat davalarının ceza davalarını beklemesinden kaynaklanan gecikmeler yaşanacağına da dikkat çekti.
Yerel mahkemelerin ve Yargıtay'ın ağır olan iş yükünün iyice çekilmez hale geleceğini vurgulayan Gündel, "Ayrıca Yargıtay'da uzun yıllar inceleme sırası bekleyen bu tür suçların dosyaları mahkemelerine iade edileceği için de yeni baştan yargılama sürecine girilmesi çok sayıda suçu zamanaşımına uğratacak ve suç işleyenleri kurtaracaktır"dedi.