HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Güneş tutulması ilgiyle gözlemlendi

Yurdun çeşitli bölgelerinde güneş tutulması, bulutların izin verdiği sürelerde kentlerin çeşitli noktalarında vatandaşlar tarafından gözlemlendi.

2015 yılının en önemli gök olaylarından tam güneş tutulması bugün yaşandı. Türkiye’den parçalı gözlemlenen tutulma saat 09.40’ta başlayıp 13.50’ye kadar sürdü. Pek çok kentte bulutlar nedeniyle tutulma izlenemedi.

GÜNEŞ TUTULMASINDAN MUHTEŞEM FOTOĞRAFLAR - TIKLAYIN

İSTANBUL'DAN İZLENEMEDİ

Ay'ın yörünge hareketi sırasında dünya ile güneş arasına girmesiyle gerçekleşen güneş tutulması, İstanbul'da bulutlu hava nedeniyle izlenemedi.

Ancak havanın kararması ve bulutlar nedeniyle güneş tutulması izlenemedi. Gözlemevindeki teleskoptan tutulmanın ilk anlarından kısa bir görüntü alabilen akademik kadro, bulutların araya girmesi nedeniyle saat 13.00'e kadar devam eden tutulmayı takip edemedi. Prof. Dr. Türker Özkan, İstanbul'da havanın bulutlu olması nedeniyle güneş tutulmasını göremediklerini söyledi.

İÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türker Özkan ve akademik kadro, güneş tutulmasını gözlemevindeki teleskoptan takip etti.

Tutulmayla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Türker Özkan, Ay'ın gündüz Güneş'in önüne geçerek ışınları engellemesiyle oluşturduğu gölgenin dünyanın belirli bölgelerini kapattığını belirterek, kapanan bu yerlerde güneş tutulmasının olduğunu anlattı.

Tutulmanın Türkiye'den parçalı olarak görüleceğini ifade eden Özkan, esas tutulmanın Kuzey Atlantik Okyanusu'nda, Faroe ve Svalbard adalarında olacağını, o bölgelerin tam kararacağını kaydetti.

"2060'DAKİ TUTULMA TÜRKİYE'DEN TAM İZLENEBİLECEK"

Özkan, İstanbul'da ise yüzde 43 kapanma olacağını dile getirerek, "Bu yüzde 43 karanlık olacak anlamına gelmiyor. Vatandaşlar normalde bunu fark etmeyecek. Ancak özel olarak ve önlemini alarak bakarsa görebilecek. Tutulmaya çıplak gözle bakmak çok tehlikeli. Çıplak gözle bakıldığında ışınlar retinaya zarar verir ve kör olma olasılığı var. Özel gözlüklerle veya kaynakçı gözlüğüyle bakılabilir. Röntgen filmleriyle de kısa süreli bakıp çekme suretiyle bakılabilir. Tutulma için özel gözlüğü olanlar bu güzel doğa olayını izleyebilirler. Tüm halkımızın bunu merak etmesini ve önlemini alarak bakmasını istiyoruz" diye konuştu.

Normalde bir yılda 12 kez olması gereken tutulmanın Ay ve Dünya'nın yörüngesi arasındaki 5 derecelik açıdan dolayı yılda 2 ile 5 kez arasında meydana geldiğini dile getiren Özkan, "Bu yılın ilk tutulması. İkincisi de eylülde olacak ama Türkiye'den görülmeyecek. Tam tutulma 2060'da ülkemizden izlenebilecek" dedi.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türker Özkan, yarın İstanbul'da yağış beklenmesi nedeniyle tutulmanın izlenemeyebileceğini de vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Hava durumunu takip ediyoruz. En azından 11.00 ile 13.00 arasında açar da bu güzel doğa olayını hep birlikte görürüz. Bu odadan gözlemi yapacağız. Çekimler yapacağız. İki portatif teleskobumuzu da kuracağız. Hem öğrencileri hem halkımızı, gelenleri bilgilendireceğiz. Nasıl bakmaları konusunda uyarılarımızı yapacağız. Hava açık olduğu takdirde Gözlemevi'ndeki teleskobumuzla bakacağız. Ancak hava kapalı olduğunda bilimsel bir çalışma yapamayacağız. Bunun için tutulmayı görmemiz lazım. Havanın açmasını, bulutların çekilmesini bekleriz. Araştırmalar açısından önemli bir doğa olayı. Tam güneş tutulmasında, güneş diskinin kenarlarını görebildiğimiz için bilinmeyen kısımlarını açıklama imkanına sahibiz. Bazı olayları sadece teleskopla 1-2 kişi görür. Ama bu öyle bir doğa olayı ki tüm insanların görebileceği bir şey."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler