HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Güneş yanığı acısı bir gün bitebilir mi?

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte milyonlarca insan kızgın güneş altında güneşlenirken yeni araştırmalar güneş yanığı acısına umut oldu.

Güneş yanığı acısı bir gün bitebilir mi?

Güneş yanığından kaynaklanan acılara neden olan vücuttaki bir kimyasal maddenin tam yeri belirlendi ve bir gün bu kimyasal maddenin ilaçla yenilebileceği bildirildi.

İngiltere King’s College’de yürütülen, Science Translational Medicine Dergisi'nde yayınlanan ve ultra viyole ışınına maruz kalmış 10 gönüllünün incelendiği bir araştırmaya göre, güneş yanığından kaynaklanan ağrılara neden olan vücuttaki bir kimyasal maddenin tam yeri belirlendi.

Uzmanlar, bir gün bu kimyasal maddenin ilaçla yenilebileceğini, kronik acı çeken insanlara yardım edebileceğini umut ediyorlar.

BBC’nin yansıttığı araştırmada, gönüllüler üzerinde yapılan testlerin, cildin ultra viyole ışınlarıyla yandığı zaman vücutta CXCL5’in üretildiğini gösterdiğine dikkat çekilerek, ultra viyole ışına maruz kalmanın cildin erken yaşlanmasına, kansere diğer değişikliklere neden olabileceği vurgulanıyor.

Araştırmada, güneş yanığının oluştuğu bölgenin bir kaç gün içinde giderek artan bir şekilde hassaslaştığı belirtilerek, güneş yanığının olduğu bölgeden küçük örnekler alındığı, bu örneklerin ağrı molekülü olup olmadıklarını bilmek için tarandığı ve CXCL5 kimyasal maddesinin olağandışı yüksek düzeyde olduğu ifade ediliyor.

Wolfson Yaşla İlgili Hastalıklar Merkezi’nde görev yapan araştırmanın lideri Profesör Steve McMahon, bu çalışmanın sadece güneş yanıklarıyla ilgili olmadığını, romatizma ve idrar yolu enfeksiyonu gibi diğer iltihaplı durumlarda da acıyı daha iyi anlamak için yararlanılabileceğini umut ettiklerini belirtiyor.

ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler