Cem Sey
Berlin
Almanya'nın eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt'ta yayımlanan bir röportajda, Rusya'dan Bulgaristan'a ve oradan da Avrupa'ya doğal gaz taşıması planlanan Güney Akımı projesinin "ekonomik açıdan anlamsız olduğunu, siyasi açıdan da Avrupa'nın çıkarlarına ters düştüğünü" söyledi.
Bir süre önce Nabucco projesi planlama grubuna dahil Alman enerji şirketi RWE'ye danışmanlık yapmaya başlayan Fischer, Güney Akımı'yla yeni kaynakların sisteme bağlanmayacağını, aksine çok yüksek bir bedel ödenerek, zaten Avrupa'ya akan gazın başka bir hattan gönderileceğini belirtti.
Fischer'in savunduğu Nabucco hattı, Güney Akımı'nın doğrudan rakibi kabul ediliyor.
Bu nedenle Rusya Başbakanı Vladimir Putin daha iki gün önce Nabucco'yu eleştirmişti.
Fischer ise, Güney Akımı'nın masrafının 20 milyar Euro'yu aşacağını, buna karşılık, Nabucco'nun sadece 8 milyar Euro gerektirdiğini savundu.
Şu ana kadar Nabucco üzerinden Avrupa'ya gaz satacak hiçbir ülke olmamasına rağmen iyimser konuşan eski Alman politikacı, "Azarbaycan'la görüşmeler olumlu gelişiyor" dedi ve Türkmenistan'ın da Azerbaycan'ın kararını beklediğini anlattı.
Ardından da, Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimi'yle pazarlıklarda somut ilerlemeler kaydedildiğini vurgulayan Fischer, şu anda Irak'ta meşru bir merkezi hükümet olmamasının bir sorun olduğunu, ancak yılın ikinci yarısında gelişmelerin olumlu olmasını beklediğini açıkladı.
Fakat Joschka Fischer, Nabucco'nun inşa edilmesine ne zaman karar verileceği konusunda tarih vermekten özellikle kaçındı.
Nabucco'nun danışmanı Nabucco projesine danışmanlık yapmaya başlayan Fischer, gaz projelerinde lobi faaliyetine başlayan ilk politikacı değil.
Fischer'le aynı kabinede başbakan olarak görev yapan Gerhard Schröder de, uzun süreden beri Baltık Denizi'nde, Rusya ile Almanya arasında inşa edilmekte olan ve yine Nabucco'ya rakip Kuzey Akımı projesinin danışmanlığını yapıyor.
Çevreci politikacı Joschka Fischer'i danışmanlık görevine getiren RWE şirketiyse bir açıklama yaparak, Fischer'in, "dış politika ve enerji politikası alanlarında uzun yıllara dayanan deneyimini, bu projeye siyasi destek sağlamak ve buna yönelik girişimleri koordine etmek için" kullanacağını bildirdi.
Joschka Fischer'in özellikle Orta Asya ülkelerinin projeye kazanılması için ağırlığını koyacağı belirtiliyor.