YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Güneydoğu Anadolu, Gıda Üssü Olmaya Aday"

ŞANLIURFA (A.A) - GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gelecekte, "gelişmiş dünyanın gıda üssü olabilecek

ŞANLIURFA (A.A) - GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gelecekte, "gelişmiş dünyanın gıda üssü olabilecek bir bölge" olarak bahsedileceğini söyledi.

Karahocagil, GAP BKİ'nin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının (UNDP) teknik ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansının (SIDA) finansman desteğiyle GAP İllerinde uygulanan "Güneydoğu Anadolu'da Kadının Güçlendirilmesinde Yenilikler" (IWEP) projesinin Şanlıurfa'da gerçekleştirilen ikinci aşama toplantısında, GAP bölgesinde turizm, yenilenebilir enerji ve organik tarım konusunda ciddi gelişmeler görüldüğünü belirtti.

Teşvik yasasıyla bölge illerindeki tüm organize sanayi bölgelerinin dolduğunu, bölgenin kapasite ve potansiyelinin birkaç yıl içerisinde daha da artacağını ifade eden Karahocagil, şunları kaydetti:

"Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gelecekte 'gelişmiş dünyanın gıda üssü olabilecek bir bölge' olarak bahsedeceğiz. Tabii bunun altında da GAP'ın son yıllarda yaptığı eylem planları etkili olacak. GAP, 1,82 milyon hektar alanın sulanmasını içeriyor. 22 barajın yapımı planlanıyordu, bunlardan 15'i yapılmış durumda. Birkaç barajdan sonra enerji alanındaki hedefi gerçekleştirmiş olacağız. Son 5 yılda uyguladığımız eylem planıyla hemen hemen 650-700 bin hektar alanın sulama altyapısını hazırlamış durumdayız. Bu alanların da 2014-2015 arasında sulamaya açıldığı görülecektir. Bu alanlarla sulamaya açılmış alan, 1 milyon hektarın üzerine çıkmış olacak."

Sulamaya açılacak yeni alanların verim artışı sağlayacağını hatırlatan Karahocagil, böylelikle ikinci ve üçüncü ürünün de yetiştirilmesine imkan sağlanacağını kaydetti.

-Proje-

Yaklaşık 2 bin dolar bütçeyle faaliyete geçirilen "Güneydoğu Anadolu'da Kadının Güçlendirilmesinde Yenilikler" projesiyle, Güneydoğu Anadolu'da yaşayan kadınların iş yönetimi ve girişimcilik becerilerinin artırılması hedefleniyor.

Güçlü pazarlama bağlantılarının kurulmasıyla kadınlara istihdam ve gelir elde etme olanakları sağlanması amaçlanan proje kapsamında, bölgesel bir hazır giyim markası olan "Argande" oluşturularak, üretime başlandı.

Bugüne kadar projeyle istihdam ve gelir elde etme olanakları arttırılan bölge kadınları, toplum içinde sosyal açıdan daha da güçlenecek.

Muhabir: Rauf Maltaş / Ömer Fansa

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler