Nilüfer ilçesinde kurulan "Deprem Öncü İşaretleri İzleme ve Tahmin İstasyonu" bugün kamu oyuna tanıtılması için Nilüfer İlçe Kriz Merkezi'ne gelen Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Türkiye'de deprem gerçeğinin olduğunu ve her zaman hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi. Türkiye'de en çok Güneydoğu'daki fay hattının uzmanları korkuttuğunu belirten Gündoğdu, "Türkiye'de en çok ürktüğümüz yer Güneydoğu bölgesindeki fay hattıdır. Ne yapacağı belli olmayan çok sabıkalı bir fay. Hatay ve Suriye hattına doğru gidildiğinde çok belirgin bir şekilde görülüyor. Ayrıca bölgenin tarihi mekanlara sahip olması olabilecek bir depremde ikinci bir dezavantaj. Orada olacak 6,5'lik bir deprem, buradaki 7'lik bir depreme eş değerdir. O yüzden o bölgedeki uzmanlar ve bizlerin koordineli çalışması gerekiyor" dedi.
Marmara Denizi'nin altının kaynamasıyla ilgili soruları cevaplayan Gündoğdu, "3 ay önce yapılan bir çalışma. Hedef 1912 kırılan hattın nereye kadar kırılmış olmasını saptamaktı. Dalışlarda gaz çıkışlarını görüyorlar. Bence 1912 yılındaki kırılmaları görmüşler. Depremlerden önce olan gaz çıkışları çok kısa bir süre önce olur. Fay kilitlenmiştir ve kırılmak üzeredir, gaz çıkışları başlar. Açılmalar başlarsa kırıktan devamlılığı olan gazlardır. Bunlar anlamlı gaz çıkışları değil. Önemli olan bunları nasıl
devam ettiği. Bütün gaz çıkışlarını takip etmek çok zor. Cihazlarla biz bazı ölçümleri yapabiliyoruz. Bu durumda çıkan gaz çıkışları normal" diye konuştu.
Gündoğdu, Bursa'nın depremselliğiyle ilgili olarak ise son 150 yılda Bursa'da iki büyük depremin gerçekleştiğini belirterek, fay hatlarının uzantılarının ve son durumunun incelenmesiyle net bir şey söyleneceğini açıkladı.
Nilüfer İlçe Kriz Merkezi'nde kurulan 'Deprem Öncü İşaretleri İzleme ve Tahmin İstasyonu' hakkında da bilgi veren Gündoğdu, "Yer hareketleri sırasında kayaların sıkışması ve gerilmesinden dolayı oluşan elektrik geriliminin ölçülmesine dayanılarak depremin yeri ve büyüklüğünü birkaç saat önceden belirlemeyi hedefleyen 15 istasyon Marmara Bölgesi'nde kuruldu. Bu istasyonlarla elektrostatik değişim alan değişimi ölçülüyor ve veriler bilgisayara aktarılıyor. Merkeze yollanan bilgiler burada inceleme altına alınıyor. Bu istasyonlar sayesinde risk altındaki kentimizde deprem öncü işaretlerinin önceden belirlenmesinde işlevsel olması bekleniyor" şeklinde konuştu.
İHA