ŞANLIURFA (A.A) - Hüseyin Bağış - Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) Başkanı Atila Ertem, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde güvenlik sorunu nedeniyle ekilemeyen topraklarda organik tarımın bir fırsat olarak ortaya çıktığını belirterek, 2023 için konan 2.5 milyar dolarlık organik tarım ihracatı hedefinin yakalanmasında bu bölgenin önemli payı olacağını söyledi.
Ertem, AA muhabirine yaptığı açıklamada Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinin topraklarının organik tarım potansiyeli barındırdığına işaret ederek, "Bu bir fırsat, her şerde bir hayır vardır derler ya, geçmişte yaşanan bu şer, belki önümüze organik sektörün geliştirilmesi anlamında çok büyük bir fırsat olarak çıkabilir" dedi.
Organik tarımda toprağın kısmen arındırılabilmesi için geçiş dönemi denilen 2 yıl bekleme süresine ihtiyaç olduğunu kaydeden Ertem, söz konusu bölgelerdeki alanlarda 2-3 yıllık bir bekleme süresi olmaksızın tarım yapılabileceğini dile getirdi.
Ertem, Türkiye'nin 2023 vizyonunda belirlediği 500 milyar dolarlık ihracat hedefi içerisinde organik tarım sektöründe 2.5 milyar dolar ihracat hedeflendiğine dikkati çekti.
Kalkınma projeleri kapsamındaki Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinin 1 milyar dolarlık organik tarım potansiyeli bulunduğuna değinen Ertem, "Türkiye'nin 2023'te inanıyorum ki doğru politikalar izlenirse, hem siyaseten hem de tarımsal boyutta destekler de doğru belirlenirse, organik ürünler ile ilgili hedeflenen 2.5 milyar dolarlık ihracatın, 1 milyar doları Güneydoğu ve Doğu Anadolu'dan gelebilir. Bu bir gerçek, hayal değil" diye konuştu.
-2023 vizyonunda organik tarım-
Organik tarımın hedeflenen ihracat rakamlarına ulaşılmasında büyük bir katkı sağlayacağını ifade eden Ertem, organik tarım sektörünün son 10 yılında yüzde 10'luk bir büyüme trendine sahip olduğuna işaret ederek şöyle devam etti:
"Bugün 145-150 milyar dolar olan ihracatı 500 milyar dolara getirmek istiyorsak yüzde 3,5 kat civarında bir artış olması öngörüyoruz. Tarımsal ürünlerinde eğer 17-18 milyar dolar dolayından 55 milyar dolayına çıkacaksak yine yaklaşık 4 katlık bir büyüme. Ama organik sektörün geçmiş 10 yılına baktığımızda yaklaşık yüzde 10'un üzerinde bir büyüme trendi var. Bu yüzde 10'luk büyüme trendine önümüzdeki 10 seneye koyduğumuzda bileşik etkisiyle, bugün 400 milyon dolar civarında olan toplam organik sektörde 2.5 milyar dolar hedefleniyor ki bu ciddi bir rakam. Yani 8 kat bir büyüme olacak.
İşte bu büyümeyi bu çözüm sürecindeki tekrar tarıma dönebilecek insanlarla sağlamamız mümkün çünkü ihracatın tarımsal kökenli olanı sadece şehirde yapılabilir bir şey değil, sadece köyde yapılabilir bir şey. Çözüm süreci bence doğru işlediğinde gerçekten 2023 vizyonunda organik ürünlerdeki 2,5 milyar dolarlık ihracat hedefinin yüzde 25-30'unu buradan yakalayabiliriz."
-"Yatırımcılar bölgede inceleme yaptı"-
Ertem, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi konusunun gündeme geldiği tarihlerde bazı tarım şirketlerinin kendileri ile iletişime geçtiğini belirterek, "Bölgenin tarıma açılacağı bilgisi ilk gündeme geldiğinde, İzmir, İstanbul ve Ankara menşeli şirketler işbirliği yapmak için bizimle iletişime geçti. Masa başı çalışmalar yapıldı fakat daha sonra çalışmalar havada kaldı. Şimdi yaşanan çözüm süreci ile, tekrar bu tür çalışmalar gündeme gelecektir" dedi.
Bölgede tarımsal faaliyet yapılması için detaylı bir fizibilite çalışması yapılması gerektiğini söyleyen Ertem, "O bölge GAP Tarımsal Kalkınma alanı içine giriyor. GAP organik tarım eylem planı var. O coğrafyanın bazı alanlarında sulanan ve sulanamayan alanlar mevcut. Çok yıllık bir üretim planı hazırlanması gerekiyor. Tarım yapacağız derken, oradaki doğal yaşamı bozmamamız gerekir. Çünkü bazı alanlarda endemik bitki türleri bulunuyor. Hangi alanda kuru tarım hangi alanda sulu tarım yapılacağıyla ilgili iyi bir fizibilite çalışmasının yapılması gerekiyor" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz