HABER

'Haksız' arazi satışı Çinlileri ayaklandırdı

Çin'in güneyinde, Komünist Parti yetkililerinin tarım arazilerini müteahhitlere sattığı iddiaları nedeniyle, iki gündür binlerce kişinin karıştığı çatışmalar yaşanıyor.

Çin'in en kalabalık vilayeti olan Guangdong'a bağlı bir kentte, tarım arazilerinin müteahhitlere satıldığı haberleri halkı ayaklandırdı.

Yetkililer Lufeng kentinde son iki günde yaşanan çatışmalarda 12 polis memurunun yaralandığını, altı polis aracının ateşe verildiğini ve hükümet binalarının hasar gördüğünü açıkladı.

Kent sakinleri eylemcilerden de yaralananlar olduğunu söylüyor.

Çin'de her yıl düzenlenen binlerce protestonun pek çoğu yerel yönetime tepkilerden kaynaklanıyor.

Yeni inşaatlar için tarlaları kamulaştırılan çiftçilerin düzenlediği eylemler sıkça gündeme geliyor.

Bölgeden gelen haberlere göre, Wukan köyündeki eylemlere binlerce kişi katıldı.

Güney Çin Sabah Postası (South China Morning Post) adlı İngilizce gazete, protestocuların hedef aldığı binalar arasında Komünist Parti'ye ait bir merkez, bir karakol ve bir sanayi sitesi olduğunu yazdı.

Eylemcilerin parti yetkililerinin arazilerini müteahhitlere rüşvet karşılığı sattığına inandığı kaydediliyor.

İnternette yer alan fotoğraflarda, köylülerin 'atalarımın topraklarını iade et' yazılı bir pankart taşıdığı görülüyor.

Yetkililer: Protesto var, ama küçük

Çinli yetkililer ise protestolara sadece bir kaç yüz kişinin katıldığını bildirdi.

Yapılan resmi açıklamada gerginliğe bir arazi anlaşmasının yol açtığı kabul edildi, polisin bir çocuğu öldürdüğü yolundaki söylentinin ise öfkenin kabarmasına neden olduğu savunuldu.

Asılsız denilen bu dedikoduyu yayanların "art niyetli kişiler olduğu", köylüleri bir sınır karakolunu basmaya kışkırttıkları kaydedildi.

Rüşvetçi yetkililerin müteahhitlerle işbirliğine giderek tarım arazilerini çiftçilere yeterli tazminat vermeden sattığı sıkça dile getirilen bir şikayet.

Bu gibi durumlarda çiftçilerin korunması amacıyla çıkarılmış yasalar var. Ancak bunlar çoğu zaman yerel düzeyde gözardı edilebiliyor.

Çin Başbakanı Wen Jiabao geçtiğimiz aylarda Ulusal Halk Kongresi'ne hitaben yaptığı konuşmada, Çin'in toplumsal istikrar sağlamak istiyorsa yolsuzlukla mücadele etmesi ve gelir dengesizliklerine çözüm sunması gerektiğini söylemişti.

En Çok Aranan Haberler