Suriye'nin Halep kentinde askerlerle isyancılar arasında şiddetli çarpışmalar yaşanıyor.
Devlet televizyonu askeri birliklerin, isyancıların konumlandığı Selahaddin semtini geri aldığını duyurdu. Özgür Suriye Ordusu ise başarılı bir karşı harekat düzenlendiğini bildirdi.
Televizyonlar semtte ağır silahlarla yerle bir edilen binaların görüntülerini yayımladı.
Gözlemciler Halep'te denetimin sağlanmasının iki taraf için de büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor.
Komşu ülke Beyrut'ta bulunan BBC muhabiri Jim Muir, nüfüsun yoğun olduğu, dar sokaklarıyla ünlü semtin savaşın ana cephelerinden biri haline geldiğini aktarıyor. Muhabirimiz, isyancıları bölgeden çıkarmanın uzun zaman alabileceğini belirtiyor.
Selahaddin, ordunun ikmal yolları üzerine bulunuyor.
Sabahın erken saatlerinde devlet televizyonu, askeri birliklerin semtin tamamında denetimi ele geçirdiğini, buradaki isyancıların çoğunun öldürüldüğünü duyurdu.
Ancak Özgür Suriye Ordusu'nun Veysel Eyyüp adlı bir komutanı, 700 kişilik takviye gücün gelmesinden sonra karşı saldırı başlattıklarını söyledi.
Eyyüp, AFP ajansına "Özgür Suriye Ordusu bir-buçuk saat süren bir karşı saldırı başlattı. Rejim güçlerinin ele geçirdiği beş caddeden üçünü geri aldık" dedi.
Abdülcabbar El Okaydi adlı başka bir komutan da yine AFP ajansına "Rejimin ordusunun semtin denetimini ele geçirdiği iddiası doğru değil. Ama barbarca, vahşi bir saldırı düzenledikleri doğru" diye konuştu.
Uluslararası Af Örgütü, Halep'in birkaç kilometre dışında bombardımanın yol açtığı düşünülen 600'ü aşkın büyük çukuru bölge halkı açısından çok kaygı verici bulduğunu açıkladı.
Londra merkezli insan hakları örgütü, uydudan çekilen fotoğraflarda görüntülenen çöküklerin muhtemelen yakınlardaki Anadan kasabasında Suriye ordusu ile isyancı güçler arasındaki çatışmanın sonucu olduğunu açıkladı.
Tarafların ağır silahlar ve top mermisi kullandığını bildiren Af Örgütü, çevrede arazinin delik deşik göründüğünü ve bölgede yaşayan halkın durumundan büyük endişe duyduğunu kaydetti.
Örgüt, hem Suriye hükümetinin hem de isyancıların sivilleri korumayarak suç işliyor olabileceğine dikkat çekti.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Cumhurbaşkanı Beşar Esad hükümetinin düşeceğinden emin konuşarak, Suriye'de siyasi geçiş sürecini planlamaya başlamak gerektiğini söyledi.
Ancak Şam'ı ziyaret eden İran Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Said Celili ise, Beşar Esad'la yaptığı görüşme ertesinde, Suriye'nin "direniş ekseni"nde önemli bir yeri olduğunu ve hiçbir biçimde bu eksenin parçalanmasına izin vermeyeceklerini belirtti.
Yorumcular "direniş ekseni" tanımlaması içerisinde İran, Suriye, Lübnan'daki Hizbullah ve Gazze'deki Filistinli İslamcı örgüt Hamas'ın bulunduğunu belirtiyor.
Esad, iki hafta aradan sonra televizyonlarda ilk kez İranlı yetkili ile yaptığı görüşme esnasında görüntülendi.
Suriye devlet televizyonu Başkan Esad'ın "Suriye hükümetinin ve halkının, ülkeyi teröristlerden temizleme" konusundaki kararlılığına vurgu yaptığını bildirdi.
Esad "ulusal diyaloğun devam edeceğini" ve Suriye'nin "dış komploları engelleme kapasitesi"ne sahip olduğunu söyledi.
İran, Perşembe günü Suriye sorunu ile ilgili uluslararası bir toplantı yapılacağını açıkladı.