HABER

"Haluk Kırcılar tahliye oldu"

ANKARA (İHA) - Kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Leyla Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle ve Selim Sadak'ın yeniden yargılandığı davaya öğleden sonra devam edildi.

Ankara 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde (DGM) görülen davanın öğleden sonraki bölümünde avukat Yusuf Alataş kaldığı yerden esas hakkında savunmasını yapmaya devam etti. Alataş, savcıların tarafsız olmadıklarına inandıkları söyledi. Müvekkillerinin hiç bir suçlarının olmadığını savunan Alataş, "İnsanları suçlamak kolay olmamalı. Normal adalet mekanizmaları işleyen bir sistemde bu olmamalı. Bu insanların örgüt üyesi oldukları, hangi eylemi yaptıkları, hangi kanıtlarla ortaya çıkmıştır? Kamu tanıkları 10 yıl sonra gelip birşey hatırlamadıklarını söylüyor. Aradan 10 yıl geçtiği için verdikleri ifadeler sanıkların hayatlarına mal olduğu için eski ifademiz geçerli diyorlar" dedi.

Müvekkillerine komplu kurulduğunu savunan Alataş, sanıkları ihbar edenlerin siyasi husumet içinde oldukları için böyle davrandıklarını öne sürdü. Mahkemeden siyasi davranmamasını isteyen Alataş, "Herkes gibi sizin de bir siyasi görüşünüz olabilir. Fakat kişisel ve siyasi görüşleriniz ne olursa olsun bu yargılamayı etkilemeye izin vermeyin. Nesnel yaklaşım son derece önemlidir" diye konuştu.

10 yıllık süreçte köprülerin altından çok suların aktığını söyleyen Alataş, "Haluk Kırcılar serbest bırakıldı. 1994 yılında karar verildiğinde Kürt kelimesinin adı dahi geçmiyordu. Şimdi ise ana dilde eğitim olmak üzere bir çok şey rahatlıkla söyleniyor, telaffuz ediliyor" dedi.

Alataş, savunmasının sonunda müvekkilleri için beraat kararı verilmesi, aksi bir karar olursa müvekkillerinin içeride yattığı süre gözönüne alınarak tahliye edilmesini talep etti.

Avukat Mustafa Özer ise, adil olmayan bir yargılamanın yapıldığını belirterek, "Dağ fare doğurdu. 10 yıl önce nasıl bir yargılama yapıldıysa şimdi de aynısı yapıldı" diye konuştu.

Avukat Levent Kanat da hukuk ve siyasetin birbirine karıştığını savunarak, "Bu dava Türkiye'nin üzerinde bir yüktür. Bu yükü Türkiye'nin taşımayacağı kanaatindeyim" şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Savcısı Dilaver Kahveci, hükümlü milletvekillerinin bu celsede istenen infazın durdurulması talebinin reddedilmesi yönünde mütalaa verdi.

Ara veren Mahkeme Heyeti, dosyanın incelenmesi ve karar verilmesi için duruşmayı 21 Nisan 2004 tarihine erteledi.

En Çok Aranan Haberler