Pek çok anne adayının kafasında hamileliği boyunca bitip tükenmek bilmeyen sorular dolaşır. Yaklaşık 40 hafta süren hamilelik boyunca bazı kurallara uymak gerekir. Her haftanın heyecanla beklendiği hamilelik boyunca en önemli şey, anne adayının sağlıklı beslenmesi ve düzenli doktor kontrolünden geçmesidir ve hamileliği boyunca birtakım kurallara uyması gerekir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Serkan Oral, anne adaylarının dokuz ay boyunca yapmaması gerekenleri anlattı.
Ağır kaldırmayın
Anne adayları karınlarındaki bebek nedeniyle zaten yük taşıyor ve sırt ağrısı çekiyorlar. Bu yüzden bunu artırmaya hiç gerek yok. Ağırlık taşımanın ve sırta daha fazla baskı yapmanın ne anneye ne de bebeğe yararı olabilir. Çok çok ağır olmamak koşuluyla alışveriş torbaları ya da bebek taşımak herhangi bir sorun oluşturmaz. Ancak taşırken dizlerinizden güç alarak, ağırlığınızı bacaklarınıza vermeniz daha doğru olur.
Sürekli ayakta kalmayın
Hamileliğin her döneminde anne aşırı yorucu işlerden kesinlikle uzak durmalıdır. Bedenini, özellikle de karın bölgesini zorlayarak bebeğe zarar verebilecek hiçbir harekette bulunmamalıdır. Çok uzun süre ayakta kalmamalı, yürüyüşlerinde her 15 dakikada bir kısa molalar vermelidir.
Kontrollü olarak spor yapın
Bilinçsiz yapılan egzersiz hareketleri, özellikle hamileliğin ilk birkaç ayında düşük gibi acı bir sonuçla karşılaşılmasına sebep olabilir. Hamilelik döneminde egzersiz yapmak yararlıdır. Ancak mutlaka doktora danışmak gerekir. Kontrollü olarak spor yapılması, anne adayları açısından yararlı olacaktır.
Çift kişilik beslenmeyin
Çoğu anne adayı ne yazık ki iki kişilik beslenmesi gerektiğini düşünür. Oysa hamilelik boyunca alınan kilolar, doğum sırasında da çeşitli problemlere yol açar. Bu yüzden doktorun önereceği kiloyu çok fazla aşmamak gerekir. Bir anne adayının dokuz ay boyunca alacağı kilo ortalama 11-15 kilo arasında olmalıdır. Bu rakam, annenin kilosu ve boyuna göre değişkenlik gösterebilir.