ADANA (İHA) - Uzman Psikolog Hıdır Ünal, toplumda kabul görmek isteyen bazı kişilerin, ilgi ve alaka görmek için hasta olmadığı halde kendisini hasta gibi gösterip duygusal tatmin sağladığını söyledi.
Ünal, kültürel ve toplumsal yapının insanları hasta olmaya özendirdiğini belirterek, "Çünkü hasta olmak, ilgi ve alaka görmek anlamına geliyor" dedi. Toplumda hastalığın bireyler için "İkincil kazanım" sağlayan bir olgu unsuru olduğunu kaydeden Ünal, "Bazı insanlar, kişiler arasındaki ve toplumsal olarak yaşadıkları ruhsal gerginlikleri ve sorunları bir şekilde bedensel şikayetlere dönüştürüyorlar" dedi.
"Hasta olduğunu söylediği zaman daha önce gösterilmeyen ilgi ve alaka gösterildiği için, kişi kendisini hasta olarak gösteriyor" diyen Ünal, "Çünkü, hasta olduğunu söylediği zaman fazlasıyla ilgi gösteriliyor. Teyzesi, dayısı, amcası telefon ediyor, ziyaret ediyor, ilgileniyor. Bunlar insanda bir tür duygusal tatmin etkisi yaratıyor. Böylece duygusal yoksunluk ve yetersizlikler tatmin ediliyor, rahatlama hissediyor yani psikolojik doyum sağlanıyor. Aslında kişi hasta değildir, hasta olduğunu söylediği zaman ilgi göreceği için yalan söylüyor" şeklinde konuştu.
Bu şikayetlere "Somatasyon" adını verdiklerini belirten Ünal, "İnsanların ruhsal gerginlikleri, bedensel sorunlara çevirmesidir" dedi. Somatasyonun özellikle bayanlarda yaygın olduğunu ifade eden Ünal, "Baş ağrıları, bayılma ve gereksiz korkular gibi şikayetler, ilgi gösterilmesi için yapılan birer oyundur. Bunlar gerçek değildir. Sırf ilgi odağı olmak için yapılmaktadır" dedi.