ANKARA (İHA) - Bakanlar Kurulu'nun pilot olarak belirleyeceği illerde, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinin hakkaniyete, halkın ihtiyaç ve beklentilerine uygun, kolay erişilebilir, verimli, kaliteli ve etkin şekilde sunulmasını sağlamak amacıyla kamu hastane birlikleri kurulması ve çalıştırılması ile ilgili esasları belirleyen yasa tasarısı TBMM'ye geldi.
Yasa tasarısıyla hastanelerin özerleştirilmesini, puantaja göre sınıflandırılmasını öngörüyor.
Hükümet Kamu Hastane Birlikleri kurulmasıyla ilgili yasa tasarısını TBMM'ye gönderdi. 2. ve 3. basamak sağlık hizmetlerinin alındığı hastanelerde öncelikle pilot olarak uygulamaya konulacak sistemle Hastane Birlikleri hastane veya hastane gruplarından tüzel kişilikle oluşturulacak. Birliğin organları yönetim kurulu, genel sekreterlik ve hastane yöneticiliklerinden oluşacak ve Yönetim kurulu birliğin en üst karar organı olacak. Birliğin Yönetim kurulu üyeliğinin oluşumu ise şöyle:
"- İl genel meclisi tarafından belirlenen hukuk öğrenimi görmüş bir üye.
- İl genel meclisi tarafından belirlenen yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir bir üye.
- Vali tarafından belirlenen işletme, iktisat veya maliye alanında en az dört yıllık yüksek öğrenim görmüş bir üye,
- Bakanlıkça belirlenen tıp öğrenimi görmüş bir üye.
- Bakanlıkça belirlenen sağlık sektöründe tecrübe sahibi ve alanında en az dört yıllık yüksek öğrenim görmüş bir üye,
- Ticaret ve sanayi odası veya bunların ayrı kurulmuş olması halinde ticaret odası tarafından belirlenen, en az dört yıllık yüksek öğrenim görmüş bir üye.
- İl sağlık müdürü veya aynı ilde birden fazla birlik bulunması halinde Bakanlıkça belirlenecek il sağlık müdür yardımcılarından birisi".
Yönetim Kurulu üyelerinin kamu veya özel sektörde alanında en az 8 yıl iş tecrübesine sahip olmaları gerekiyor. Yönetim kurulu üyeleri ile eşleri veya ikinci dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarının, birlikler ile Bakanlığa bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarıyla ticari ilişkide bulunması yasak. Bu yasak, yönetim kurulu üyeleri için görevleri sona erdikten sonra iki yıl süreyle devam edecek. Yönetim kurulu üyeleri başka bir birlikte yönetim kurulu üyesi olamayacaklar. Birden fazla ili kapsayan birliklerde üçüncü fıkra gereğince oluşturulacak üyeliklerde birlik merkezinin bulunduğu il esas alınacak. Yönetim kurulunun sekretarya hizmetleri genel sekreterlik tarafından yürütülcek. Yönetim kurulu ilk toplantısında kendi aralarından bir başkan ve bir başkanvekili seçecek. Geçerli bir mazereti olmaksızın arka arkaya üç toplantıya veya bir yıl içinde toplam beş toplantıya katılmayanlar ile yönetim kurulu üyeliğine seçilme şartını yitirenler ve seçildikten sonra bu şartları taşımadığı anlaşılanların üyelikleri kendiliğinden sona erecek. Üyelik süresi üç yıl ve görev süresi tamamlanmadan herhangi bir şekilde üyeliğin sona ermesi halinde kalan süre aynı şekilde belirlenen üye tarafından tamamlanacak. Görev süresini tamamlayan üye tekrar seçilebilecek. Yönetim kurulu üyeliği, üyelerin asli görevlerini sürdürmelerine engel teşkil etmeyecek. Üyeler, görevlerinden ayrılmış olsalar bile, bu görevleri nedeniyle öğrendikleri bilgileri kendilerinin veya başkalarının menfaatine veya zararına kullanamayacaklar. Yönetim kurulu, ayda bir defadan az olmamak üzere önceden belirlenen gündemle toplanacak. Yönetim kurulu başkanı acil durumlarda üyeleri ayrıca toplantıya çağırabilecek. Yönetim kurulu en az beş kişiyle toplanır ve üye tam sayısının salt çoğunluğuyla karar verecek. Oyların eşitliği durumunda başkanın bulunduğu taraf çoğunluk sayılacak. Çekimser oy kullanılamayacak. Yönetim kurulu gündemi başkan tarafından hazırlanacak. Üyeler, başkanın uygun görüşü ile gündem maddesi teklif edebilecek. Başkan tarafından havale edilmeyen konular görüşülemeyecek. Alınan kararlar başkan ve toplantıya katılan üyeler tarafından imzalanacak. Karara muhalif kalanlar gerekçelerini kararda belirtilecek.
Birliğe bağlı hastaneler hastane yöneticisi tarafından yönetilecek. Hastane yöneticisine bağlı olarak başhekimlik, idari ve mali işler ile sağlık bakım hizmetleri müdürlükleri kurulacak. Hastane büyüklükleri göz önüne alınarak yönetim kurulu onayı ile müdürlüklerin sayısı dörde kadar artırılabilecek ve görev dağılımları belirlenecek.
HASTANELERE BAŞARI PUANI GELİYOR Tasarıya göre, hastaneler hizmet altyapısı, organizasyonu, kalite, verimlilik ve hasta memnuniyeti gibi konularda Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslara göre değerlendirmeye tabi tutulacak. Değerlendirme sonuçlarına göre hastanelere yüz üzerinden puan verilecek ve her yıl değerlendirme yenilenecek. Hastanelerin sınıflandırılmasında puanlar esas alınacak. Puanlarına göre hastaneler (A), (B), (C), (D) ve (E) olmak üzere beş sınıfa ayrılacak. Bu şekilde sınıflara ayrılan hastanelerin, kapasite ve kaynaklarını birleştirerek aralarında görev paylaşımı yapılmasına, bu suretle daha rasyonel çalışmasına imkan vermek üzere hastane grupları oluşturulacak ve bu grubun ağırlıklı ortalaması (C) ve üzeri olanlar birliğe dönüştürülebilecek. Ağırlıklı ortalaması (D) sınıfına düşen birliklere eksikliklerini gidermesi için bir yıldan fazla olmamak üzere uygun süre verilecek. Süre sonunda eksikliklerini gideremeyen (D) sınıfındaki birlikler ile (E) sınıfına düşen birliklerde yönetim kurulu üyelerinin görevleri ve ekli (I) sayılı cetvelde belirtilen pozisyonlarda istihdam edilecek personelin sözleşmeleri sona erecek. Bu görev ve yetkiler, birlik ağırlıklı ortalaması tekrar (C) veya üzerine çıkıncaya kadar Bakanlıkça görevlendirilen personel tarafından yürütülecek.