ANKARA (İHA) - 2006 bütçe görüşmeleri sırasında devlet hastanelerinin 3.5 milyar YTL'lik alacağını bir çırpıda siliveren hatayı düzelten yasa teklifi TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştırıldı.
Yeni yasayla, bütçede aktarma yapılabilecek ödenek sınırının yüzde 5'ten 20'ye çıkartılması ve duble yollara kaynak yaratılması ile ilgili düzenlemeler de getiriliyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Türkiye'de mutlak anlamda bir hekim yetersizliği var" dedi.
2006 yılı bütçe görüşmeleri sırasında tek sayılık bir 'yazım yanlışının' devlet hastanelerinin 3.5 milyar YTL'lik alacağının silinmesine yol açan hataya dönüşmesinin ortaya çıkardığı sıkıntıları giderecek yasa teklifi TBMM'de kabul edildi. Böylece hastanelere, sosyal güvenlik kurumları ve Hazine'den 2005 yılına ait olan 3,438 milyar YTL'lik alacağı kendilerine ödenecek. AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa'nın hazırladığı, 'Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) tesislerine Verilecek döner Sermaye Hakkında yasa ile 2006 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Yasasında Değişiklik yapılmasına Dair Yasa Teklifi' TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kabul edilen yasa değişikliğiyle, devlet hastanelerinin sosyal güvenlik kurumları ve Hazine'den olan 3,438 milyar YTL'lik alacağının silinmesine yol açan bütçe yasasındaki hata da giderildi. Bu amaçla 5437 sayılı Yasa'nın 31'nci maddesinin (c) fıkrasında yer alan 31.1.2005 tarihi, 31.12.2004 ile değiştirilerek, hastanelerin 2005 yılı alacakları kurtarıldı. Kabul edilen yasa değişikliğiyle, bütçe yasalarıyla yıllık olarak yapılan döner sermaye ödemeleri, Sağlık Bakanlığı ile ilgili döner sermayeleri kapsayan 209 sayılı Yasaya işlenmiş oldu. Böylece, halen uygulanmakta olduğu gibi, performans kriterine göre doktor ve sağlık personeline; ek gösterge dahil, tazminatları hariç olmak üzere bir ayda eline geçen aylığının yüzde 150'si ile yüzde 800'ü arasında değişen oranlarda ek ödeme yapılabilecek. İkinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında personele yapılacak ek ödemeler, ilgil birimin cari yıllık döner sermaye gelirinin 50-65'ini geçemeyecek. Bu şekilde personele yapılacak ek ödeme tutarı, en yüksek devlet memurunun, ek gösterge dahil, aylığının iki katını geçemeyecek. Ayrıca, Sağlık Bakanı, mali durumu iyi olan döner sermayeli işletmelerin durumu iyi olmayan döner sermayeli işletmelere karşılıksız veya borç olarak kaynak aktarmasına yetkili kılındı. Döner sermayelerle ilgil bu düzenleme 1 nisan 2006'dan itibaren yürürlüğe girecek.
Tasarının yasalaşması sırasında bazı açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hükümetleri döneminde 13 bin 350 hekim atandığını yine bu süre içinde 17 bin 43 doktorun sistemden çıkarak asistan olduğunu ifade ederek, Türkiye'de hekim açığı olmadığını söyleyenlerin yanlışı olduğunu kaydetti ve "Türkiye'de hekim yetersizliği var. Yanlış yönlendirmeler var. Türk Tabipler birliği hatta bazı fakülteler Türkiye'de hekimlerin fazla olduğunu söylemiş olabilirler. Hatta bir muhalefet partimizin grup başkanvekili hekim enflasyonu var demiş olabilir. Ama bunlar yanlış. Bu yanlıştan ne kadar erken dönersek ülkenin geleceğine o kadar hizmet etmiş oluruz. Türkiye'de mutlak anlamda bir hekim yetersizliği var" dedi.