ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmeliğe dayanılarak Denizli, Manisa ve İstanbul'daki devlet hastanelerinde ihale ile doktor alınmaya başlanılması Türk Tabipleri Birliği'ni (TTB) fena kızdırdı.
TTB Merkez Konseyi 2. Başkanı Metin Bakkalcı, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı 'kiralık doktor' uygulamasını eleştirdi. Denizli Devlet Hastanesi, Manisa Alaşehir Devlet Hastanesi, İstanbul Şişli Etfal ve Siyami Ersek Hastanelerinde ihale ile başta doktor olmak üzere sağlık çalışanı alındığını belirten Bakkalcı, "Uygulama Türkiye'deki sağlık ortamının ne denli trajikomik durumu düştüğünü gösteriyor" dedi. 2003 yılı Temmuz ayında, eleman temininde güçlük çekilen bölgelerde sözleşmeli sağlık personeli çalıştırılmasına ilişkin yasanın çıktığını, 5 Mayıs 2004'de ise söz konusu yasaya dayanılarak bir yönetmeliğin hazırlandığını ifade eden Bakkalcı, "Bu tebliğe göre hastaneler döner sermayeden karşılanmak üzere dışarıdan ihale yolu ile doktor ve diğer sağlık çalışanı almaya hak kazandı.
Uygulama Denizli ve Manisa Alaşehir Devlet Hastanelerinde başladı. İstanbul'da da ihale ile doktor alındığını öğrendik. Bu sağlık hizmetleri adına utanç verici bir durumdur" diye konuştu. Yönetmelik ile uzun süredir tahrip edilen sağlık sisteminin büsbütün yıkımına başlandığını öne süren Metin Bakkalcı, "İhale ile doktor alımı Türkiye'deki sağlık ortamının ne denli trajikomik durumu düştüğünü gösteriyor. Sağlık hizmeti sürekli olmalıdır. Sağlık hizmetlerinin ekip çalışmasına ihtiyacı var. Hastaya her seferinde başka doktor ve hemşireler müdahale edecek" şeklinde konuştu. İhale ile işe alınan doktorların 21. yüzyıla yakışmayacak şartlarda çalıştırıldığını ileri süren Bakkalcı, "Sözleşmelerde yer alan maddeler kelimenin tam anlamıyla çağdışıdır. Doktor vediğer sağlık çalışanlarının hiç bir güvencesi yok. 2004 yılında bu kadar gayrihukuku bir işlem olamaz. sözleşmeye göre hastane idarecisi isteği zaman personelin işine son verebiliyor. İhaleyi kazanan şirket hastane yönetiminin bu isteğini yerine getirmek zorunda. Bu tür uygulamalarla sağlık hizmetlerinde kalite artmaz. İhale ile işe alınan personele 20 gün doğum izni veriliyor. Pratesyen hekimler asgari ücretin 2.5, uzman hekimler 3 katı maaş alıyor. Olmaz böyle birşey".
Bakkalcı, "meslektaşlarınıza bu uygulama ile ilgil bir çağrınız olacak mı?" şeklindeki soruya ise "Uzun süredir bu yapılanlar rastlantı değildir, bu 70 milyonun sorunudur. Bunu bütün meslektaşımızla paylaşıyoruz. Kimsenin yerine karar veremeyiz ama sağduyulu olmalarını istiyoruz" cevabını verdi. TTB heyeti, önceki gün ani bir kararla randevu talep ederek görüştükleri Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a 'ihale ile doktor alma' uygulamasına ilişkin tepkilerini dile getirmişlerdi. Diğer taraftan Denizli Devlet Hastanesi'nde uzman hekim istihdamı için 5 Ağustos 2004 tarihinde ihale açıldı. 4 aylık süre için yapılan ihaleye 2 psikiyatri uzmanı ve 1 eczacı başvurdu, diğer branşlarda başvuru olmadı.