AA Ankara - Türk Sağlık-Sen'in hazırladığı raporda, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin (KKKA) meslek grubu olarak çiftçilerden sonra en çok sağlık çalışanlarını tehdit ettiği vurgulanarak, tedavilerin daha yoğun ve etkili olması, ayrıca sağlık çalışanlarının hastalıktan korunması için hastalığın yoğun görüldüğü yörelerdeki büyük hastanelerde özel kene birimleri kurulması gerektiği belirtildi. Sendika, KKKA riski bulunan meslek grupları ve hastalığın bu meslek mensuplarına yayılmasının önüne geçilmesi için alınabilecek önlemler konusunda rapor hazırladı.
KKKA'ya yakalananların büyük çoğunluğunun çiftçiler olduğuna dikkat çekilen raporda, KKKA'nın, çiftçilerden sonra en çok sağlık çalışanlarını tehdit ettiği vurgulandı. Raporda, "Tedavilerin daha yoğun ve etkili olması ayrıca sağlık çalışanlarının hastalıktan korunması için hastalığın yoğun görüldüğü yörelerdeki büyük hastanelerde özel kene birimleri kurulmalı" denildi.
Raporda, bu birimlerde görev alacak personelin eğitime tabi tutulması ve hastalık konusunda detaylı bilgilendirilmesi gerektiği belirtildi.Raporda ayrıca, hastalığın risk alanı içerisinde orman koruma memurlarının da yer aldığına dikkat çekilerek, bu meslektekilerin de risklere karşı korunması gerektiği uyarısında bulunuldu. Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, vatandaşların keneden korkmalarına rağmen yeterli bilgi sahibi olmadıkları için KKKA'ya yakalandıklarını söyledi.
Hastalık konusunda özellikle kırsal kesimde çiftçilikle uğraşanların bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kahveci, "Kuş gribi hastalığında güzel bir kampanya yürütülmüş, bakanlıklar arasında koordinasyon sağlanarak faaliyetler düzenlenmişti. Bu çalışmalar sonucunda Türkiye'de kuş gribi tehdidi sona erdi. Kene konusunda da sadece Sağlık Bakanlığına değil, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına da önemli görevler düşüyor. Bakanlıklar arasında iyi bir koordinasyon sağlanarak hastalığın üzerine gidilmeli" dedi.