ADANA (İHA) - Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Hastürk, Adana'da mısır koçanlarının yakılması sonucu ortaya çıkan hava kirliliğinin özellikle çocuk, yaşlı, solunum yolu ve kalp hastalarında ani ölümlere neden olabildiğini bildirdi.
Prof. Dr. Hastürk, düzenlediği basın toplantısında, mısır koçanlarının yakılması sonucu kente yayılan duman, is ve külün hem hava kirliliğine yol açtığını hem de insan sağlığını tehdit ettiğini belirtti. Hava kirliliğinin özellikle çocuk, yaşlı, solunum yolu ve kalp hastalarını etkileyen bir tehlike olduğunu ifade eden Hastürk, "Anız gibi organik ürünlerin yanması sonucunda havaya bol miktarda karbon gazları ve duman, kül, karbon partiküllerinin salınmaktadır. Özellikle solunan havanın içeriğindeki ani
değişimler bu duyarlı insanların sağlık sorununda acil bozulmalara, hatta ani ölümlere neden olabilmektedir. Bu hastaların acil servislere müracaatı artmakta, tekrar sağlıklarına kavuşmaları uzun sürmekte bazen de mümkün olamamaktadır" dedi.
Normal sağlıklı bireylerin bile bu hava kirliliğinden etkilenebildiğini, en basit şekli ile göz, burun boğaz tahrişine bağlı yanma hissi, öksürük, göğüste yanma ve sıkışma ya da daralma hissi, baş ağrısı oluşabildiğini vurgulayan Hastürk, "Hava kirliliğinin etkisi, sigara içenlerde daha fazla olmakta, ancak hiç sigara içmeyenler de etkilenmektedir. Sigara içmeyenlerde bile solunum fonksiyonlarını bozmakta, sigaranın yaptığına benzer etkiler göstermektedir. Özellikle küçük çocuklar, savunma sistemleri tam gelişmemiş olduğundan daha kolay etkilenmekte, kolayca enfekte olabilmektedir. Ayrıca gebeler, yaşlılar, kalabalık mekanlarda yaşayanlar, sosyoekonomik düzey düşük insanlar en fazla etkilenen gruplardır" diye konuştu.
Öte yandan sağlıklı insanlara göre daha fazla etkilenen, acil servisler ve hastanelere müracaat etme durumunda kalan grubun ise solunum yolu ve kalp hastalıkları olanları oluşturduğunu belirten Hastürk, özellikle kronik bronşit, KOAH, astım ve kalp hastalarının durumunun ağırlaştığını, tedaviye yanıtlarının zorlaştığını, hatta bu bireylerde erken ölümler olabildiğini söyledi.
Bu nedenlerle tüm dünyada, özellikle çocuk, yaşlı, gebe ve hasta bireylere hava kirliliğinde dışarıya çıkmamaları, kirli hava solumamalarının önerildiğini hatırlatan Hastürk, "Özellikle sıcak ve nemli iklimlerde hava kirliliğinin etkileri artmakta, daha fazla sorunlara yol açmaktadır. Yöremizdeki iklim şartları da bu etkileri arttıracak düzeydedir. Bütün bu sağlık sorunlarından kaçınmanın en basit, bilinen yolu ise hava kirliliği yönünden halkımızı uyarmak, çiftçilerimizi bilinçlendirmek, gerektiğinde
yasal tedbirleri uygulamak ve çevremizi daha yeşil hale getirmek olarak görünmektedir" şeklinde konuştu.