HABER

Havran'da tarihe karışan meslekler

BALIKESİR (İHA) - Balıkesir'in Havran İlçesi'nde asırlardır yapılan ve teknolojinin gelişmesi ile yok olma tehlikesi altında bulunan mesleklerin son temsilcileri, bu mesleklere sahip çıkılması için çağrıda bulundu.

Hayvancılık ve tarım sektörünün ağırlıkta olması nedeniyle nalbantçılık, semercilik, keçecilik, kalaycılık gibi çok sayıda mesleklerin yoğunlukta olduğu Havran'da talebin azalmasıyla birlikte tarihe karışmaya başladı.

Edremit Körfezi'nin tek semerci ustası İzzet Akın (48), çocuk yaşta hayran duyduğu mesleğini sürdürmek için çaba göstermesine karşın gençlerin mesleği tercih etmemesi ve ekonomik nedenlerden dolayı yok olmasına engel olamıyor. Akın, çırak olarak başladığı semerciliği 35 yıldır sürdürdüğünü belirterek, "Yeni nesil semerciliği meslek olarak görmüyor. El sanatlarına eğilmiyorlar. Bu tür meslekler sevgi ve özveri ister. Ama gençlerimizde bu yok. Ekonomik kazanç sağlamadığı için de haklı olabilirler ama bu meslekler Anadolu'muza özgü ve kendi kültürümüzü geleneklerimizi barındıran meslekler. Bunların geleceğe aktarılması ve yaşatılması gerekir. Bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sahip çıkması ve koruma altına alması gerekiyor. Bu mesleklerin yok olması demek asırlık kültür ve geleneklerimizin de yok olması demektir. Gençler özendirilmelidir" dedi.

Akın, kendi mesleği ile birlikte ilçede 20 yıl öncesine her sokakta rastlanılan keçecilik, nalbantçılık, tahta oymacılığı, at araba ustası, kalaycılık gibi çok sayıda mesleklerin de yok olma tehlikesi altında olduğunu söyledi. 6 metre kare alanlık ahşaptan yapılmış dükkanında çalışan Akın, traktör ve kamyonet gibi araçların kullanımının artması ile birlikte eşekle yük taşıyıcılığının da bitmesi ile birlikte kendi işlerinin olumsuz etkilendiğini söyledi.

Dağ köylerinde köylülerin kullandığını söyleyen Akın, "Müşteri potansiyelimiz köylü olduğu için talebin az olması yanında bir de ekonomik nedenlerden ucuza satmak zorundayız. Bir semer 80 YTL ile 100 YTL arasında değişiyor. Semerin kullanım süresi ise en az 10 yıl. Genellikle tamir için talep oluyor. 3 günde bir semeri yapabiliyorum" diyerek Avrupa Birliği Uyum Yasaları kapsamında çıkarılan esnafların belge alma zorunluluğunun kendisini zor durumda bıraktığını söyledi.
Akın, "Benden başka ustası olmayan bir mesleğin nasıl belgesini alabilirim. Bana kim ustalık yapacak. Bu tür anlamsız belgeler yerine bize destek olmalılar" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler