Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ekosistem üzerindeki baskının azaltılması amacıyla Gökova Körfezi'nde denize bırakılan ve "hayalet ağlar" olarak adlandırılan av araçlarını temizliyor.
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından yürütülen Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Gökova Körfezi'nde denizde bırakılan av araçlarının temizlenmesi için çalışmaların başladığı bildirildi.
Balıkçılar eşliğinde yürütülen çalışmalarda, Gökova Körfezi'nde balıkçıların ağ atıp kaybettikleri alanlar ve kayıp ağların olduğu bölgeler belirlenerek harita üzerinde işaretlendi.
-"Yeşil balık rehber olacak"
Gökova Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi'nde başlayan çalışmalarda bölgedeki su ürünleri kooperatiflerinin desteğiyle bölgenin haritası üzerinde en sık ağ kaybedilen yerlerin "yeşil balık" ile işaretlendiği ve bölgede iki gün saha çalışması yapıldığı belirtildi.
Saha çalışmalarında balıkçıların ağ atıp kaybettikleri yerlere balıkçılarla gidilerek harita üzerinde işaretlemeler yapıldığı ve çalışmalar sonucunda bazıları balıkçılığa kapalı alanlarda toplam 25 yeni mevkî belirlenerek haritaya işaretlendiği bildirildi.
-Doğada çözünmüyor, yıllarca ava devam ediyor-
Bilimsel çalışmalar, denize terk edilen av araçlarının çoğunun doğada çözünmediğini, pasif olarak avlanmaya devam ettiğini gösteriyor. Bu durum, kullanılan av aracının malzemesi, bulunduğu derinlik, dip coğrafi yapı ve hidrodinamik etkenlere göre 2-8 yıl boyunca devam ediyor.
Muhabir: Durmuş Genç
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz