ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, son zamanlarda artan hayvan kaçakçılığını önlemek için her türlü önlemi aldıklarını belirterek, "Hayvan kaçakçılığını önlemek için devletin tüm gücünü kullanacağız" dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Güçlü, Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz'ı makamında kabul etti. Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) ile ilgili son gelişmelerden dolayı memnuniyetini dile getiren Eryılmaz, bu konuyla ilgili Çankaya Belediyesi olarak her türlü maddi manevi desteği ileteceklerini bildirdi. Güçlü ise Atatürk'ün maddi mirası olan AOÇ ile ilgili toplumun tüm kesimlerinin onayını alan bir proje geliştirmek istediklerini söyledi. Kabulün ardından gazetecilerin hayvan kaçakçılığı ile ilgili sorularını cevaplandıran Güçlü, kaçakçılıktan dolayı Türkiye'de hayvancılık sektörünün çok kritik bir döneme girdiğini ifade ederek, sektörü canlandırmak için 2004 yılında 560 trilyon lira destek verdiklerini hatırlattı. Türkiye'de maliyetten kaynaklı olarak et fiyatlarının yüksek olduğunu vurgulayan Güçlü, bundan dolayı da yurtdışından Türkiye'ye hayvan kaçakçılığının kaçakçılığının yapıldığının dile getirdi.
Güçlü, yaklaşık bir ay önce Ankara'da kaçak giriş yapan hayvanları yakaladıklarının belirterek, bu olay üzerine Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı ve bakanlık yetkililerinin organize olarak bir çalışma başlattıklarını ifade etti. Hayvan kaçakçılığına iki nedenden dolayı izin veremeyeceklerini vurgulayan Güçlü konuşmasına şöyle devam etti:
"Mevcut hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren insanların sektörden çekilmesini göze alamayız. Ayrıca kontrolsüz ve kaçak giriş yapan hayvanlardan dolayı, hayvan hastalıklarının yayılmasına ve bundan dolayı artan maliyete göz yumamayız. Bunu önleme iradesini göstereceğiz".
Güçlü, kaçakçılığının yoğun olarak yapıldığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu sınırlarına Ankara'dan üst düzey yöneticiler gönderdiklerini belirterek, yarın yapılacak Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısının da ana gündem maddesini hayvan kaçakçılığının oluşturacağını kaydetti. Güçlü, "Hayvan kaçakçılığını önlemek için devletin tüm gücünü kullanacağız" diye konuştu.
Bir gazetecinin, Gıda Güvenliği Yasası ile gıdalarda tüm sorumluluğu üzerine alan Tarım Bakanlığı'nın personel ihtiyacının olup olmadığını sorması üzerine Bakan Güçlü, bu konuda otomatik bir mekanizmanın işlediğini belirterek, şu anda bu konuyla ilgili rutin denetimlerin devam ettiğini ancak bu konuda bazı eksiklerin olduğunu söyledi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda şuan 35 bin ziraat mühendisi ve veteriner hekimin görev yaptığını ve hala boş kadrolarının olduğunu hatırlatan Güçlü, Sağlık Bakanlığı'ndan gelecek personel sayısının hadisede belirleyici rol oynamayacağını dile getirdi. Güçlü, "Bir aydır gıda denetiminin yapılmadığını söylemek imkansızdır. Bu konuyla ilgili rutin kontroller devam ediyor" ifadesini kullandı.