Hazine'nin büyük bölümü bankacılık operasyonu kapsamında TMSF'ye yapılan ikrazlar, bir bölümü ise verilen garantiler kapsamında, belediyeler ve diğer kamu kuruluşlarının zamanında ödemediği için üstlenmek zorunda kaldığı dış kredilerinden kaynaklanan toplam alacak stoku Eylül sonunda 118.8 milyar YTL'ye ulaştı.
Hazine Müsteşarlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Eylül sonunda 118 milyar 814.5 milyon YTL'ye ulaşan alacak stoku içinde 62 milyar 918.4 milyon YTL'lik bölümü vadesi geçmiş alacaklar oluşturuyor. Henüz vadesi gelmemiş alacakların faiziyle birlikte toplam tutarı da 55 milyar 896 milyon YTL düzeyinde bulunuyor.
94.7 MİLYAR TMSF'DEN
Hazine alacak stoku içinde en büyük bölümü, bankacılık operasyonlarının finansmanı kapsamında, el konulan bankaların mali yapısının düzeltilmesine yönelik olarak TMSF'ye ikrazen ihraç edilen DİBS'ler dolayısıyla TMSF'nin geri ödemesi gereken para oluşturuyor. Hazine'nin bu kapsamda TMSF'den alacağı Eylül sonu itibariyle 94 milyar 758.7 milyon YTL düzeyinde bulunuyor. Bunun da 55 milyar 23.9 milyon YTL'lik bölümünün vadesi geçmiş durumda. TMSF'nin el koyduğu bankalardan gelen portföyündeki varlıkları değerlendirerek Hazine'ye olan borcunu kapatamaması nedeniyle vadesi geçmiş borç stoku giderek büyüyor. Hazine'nin, TMSF'den henüz vadesi gelmemiş alacağı ise 39 milyar 734.8 milyon YTL düzeyinde bulunuyor.
YEREL YÖNETİMLERDEN 13.5 MİLYAR YTL ALACAK
Hazine'nin yerel yönetimlerden, büyük bölümü kullanılan dış kredilere verdiği garantiler kapsamında, borçlusu ödemediği için yaptığı üstlenimlerden kaynaklanan toplam alacağı Eylül sonu itibariyle 13 milyar 592.8 milyon YTL oldu. Yerel yönetimler içinde Hazine'nin en fazla alacağı 4 milyar 419 milyon YTL ile Ankara Büyükşehir Belediyesi ile bağlı kuruluşları olan ASKİ ve EGO'dan bulunuyor. Bunu da 4 milyar 339.2 milyar YTL ile İzmit Büyükşehir Belediyesi izliyor.
Hazine'nin Eylül sonu itibariyle KİT'lerden 5 milyar 710.1 milyon, merkezi yönetime bağlı kuruluşlardan 1 milyar 405.7 milyon, kamu işletmelerinden 1 milyar 668 milyon, kamu bankalarından 575.9 milyon, sigorta şirketlerinden 67.3 milyon, organizasyonlardan 30.4 milyon YTL alacaklı olduğu belirlendi.
Hazine'nin özel sektörden de şirketler, vakıflar, organize sanayi bölgeleri ve özel bankalar olmak üzere toplam 1 milyar 4 milyon YTL alacağı bulunuyor.