Hatay'ın Samandağ ilçesinde Hazreti Musa Ağacı ile Ermeni asıllı Türk vatandaşlarının yaşadığı Vakıflı Mahallesi arasındaki Hazreti Musa Yolu, yürüyüş parkuru yapılarak doğa turizmine kazandırılacak.
Rivayete göre Hazreti Musa ile Hazreti Hızır'ın beraber yürüdüğüne inanılan yolun turizme kazandırılması için çalışmalara başlandı.
AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Samandağ Kaymakamı Murat Kütük ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Genel Sekreteri Onur Yıldız ve çevre mahallelerin muhtarları Samandağ ilçesine bağlı Hıdırbey Mahallesi'nde bir araya geldi. Buradaki Hazreti Musa Ağacı ve çevresinde inceleme yapan heyet, 2 kilometrelik Hazreti Musa Yolu'nda yürüdü.
Yayman, burada yaptığı açıklamada, Samandağ ilçesinin Türkiye'nin en önemli alternatif turizm merkezlerinden biri olacağını vurguladı. Bölgeyi kültür, tabiat, tarih, doğa ve yayla turizminin merkezi olarak planladıklarını aktaran Yayman, "Hazreti Musa Ağacı'ndan Vakıflı Mahallesi'ne giden bir yol var. Bu yol Hazreti Musa ile Hazreti Hızır'ın Nuh Tufanı'ndan sonra beraber yürüdüklerine inanılan yol. Biz burayı bir yürüyüş yolu olarak planladık. Burada altyapı, çevre düzenlemesi ve ışıklandırma çalışmaları yapıp doğa turizmine kazandırmayı planlıyoruz." ifadesini kullandı.
Kaymakam Murat Kütük de ilçeye gelen turistlerin konaklama sürelerini arttırmak istediklerini belirtti. Bu kapsamda çalışmaların sürdüğüne dikkati çeken Kütük, "Buraya gelen turistlerimizin en azından 2-3 gün kalmaları gerekecek çünkü ancak o kadarlık bir süre içerisinde Samandağ'ı gezip görebilecekler. İlçemiz bir turizm destinasyonu olarak yerli ve yabancı bütün turistlerimize hizmet verecek. İnsanlarımız için de önemli bir gelir kapısı olacak." diye konuştu.
DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız ise insanlara alternatif geçim kaynakları sunmaya çalıştıklarını dile getirdi.
- Musa Ağacı
Valilik internet sitesinde de yer verilen rivayete göre, Samandağ Sahili'nde buluşan Hazreti Hızır ile Hazreti Musa birlikte dağa çıkarlar. Tam Musa Ağacı'nın bulunduğu noktaya geldiklerinde Hazreti Musa elindeki asayı toprağa saplar ve eğilip su içer, tekrar dönüp baktığında asanın yeşerip fidana dönüştüğünü görür. Halk arasında abıhayat suyundan can bulan fidanın binlerce yılda gelişerek bugünkü halini aldığına inanılmaktadır. Ağacın gövde çapı 7,5 metre, çevresi 21 metre, yüksekliği ise 7 metredir. Ağacın dalları yaklaşık 1000 metrelik alanı kaplamaktadır.