HABER

Heathrow'un %10'u Çin'e satılıyor

Çin'in devlete ait yatırım fonu, Londra'daki Heathrow Havaalanı'nın sahibi olan İngiliz şirkette %10 hisse satın aldı. ABD ve Avustralya Çinli yatırımcılara şüpheyle yaklaşırken, İngiltere sıcak bakıyor.

Çin'in devlete ait yatırım fonu, dünyanın en yoğun havalimanlarından biri olan Londra Heathrow Havaalanı'nın sahibi olan şirkette %10 hisse satın aldı.

Çin Yatırım Kurumu CIC'nin böylece ortak olduğu Heathrow Havaalanı Holding'in ayrıca Stansted, Stansted, Southampton, Glasgow, Aberdeen ve başka kentlerde de havalimanları var.

CIC 2007 yılında, Çin'in dev yabancı döviz rezervlerini kullanarak yatırımlar yapmak amacıyla kurulmuştu.

Bazı ülkeler Çin'in temel altyapı tesislerine talip olmasına şüpheyle yaklaşırken İngiltere, Çin ile ticari ilişkilerini geliştiriyor.

Pekin merkezli bir emeklilik fonu olan Australia Super'in yöneticilerinden Stephen Joske "İngiltere'nin pek çok büyük ekonomiye kıyasla Çin'le daha açık bir ilişkisi olduğunu söylemek mümkün." diyor.

"Oysa dünya genelinde Çin yatırımlarını denetleme yönünde bir eğilim var. Alarm zilleri çalıyor. Aslında bu da haksız bir yaklaşım çünkü bu yatırımlar her iki tarafa da kazandırıyor. Siyaset ekonomiyi gölgeliyor."

İkinci yatırımı

CIC, Ocak ayında da İngiltere'nin en önemli su şirketlerinden biri olan Thames Water'ın sahibi olan firmanın %8,68 hissesini satın almıştı.

CIC havalimanları alanındaki bu ikinci altyapı yatırımı için FGP Topco Ltd hissedarlarına 726 milyon dolar ödeyecek.

Ağustos ayında da Katar Holding aynı şirkette %20 hisse almıştı. Bu anlaşma henüz AB rekabet kurulundan onay bekliyor.

İngiltere'de ekonomik kriz yüzünden yatırımların ucuzlaması, pekçok yabancı şirketin dikkatini çekti.

Aynı zamanda euro bölgesinin dışında kaldığı için giderek daha istikrarlı ve cazip bir seçenek olmaya başladı.

Çin telekomünikasyon ve bilgisayar ağı şirketi Huawei Teknoloji de geçtiğimiz aylarda İngiltere'deki yatırımlarına yaklaşık 2 milyar dolar ek kaynak aktaracağını açıklamıştı.

ABD kuşkulu

Buna karşılık geçen ay Amerikan Kongresi'nde, Huawei ve bir diğer Çinli firmanın "güvenlik riski oluşturduğu" uyarısı yapan bir rapor yayınlandı.

Başkan Barack Obama da yine Çinli bir şirket olan Ralls'un rüzgar çiftliği projesini "ulusal güvenlik" gerekçesiyle rafa kaldırdı.

Avustralya da Huawei'in ulusal geniş bantlı ağ ihalesine katılmasını engellemişti.

En Çok Aranan Haberler