HABER

Her 5 saniyede 1 kişi açlıktan ölüyor

ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (OGÜ) Teknoloji Araştırma Merkezi (TEKAM) Müdürü Prof. Dr. Muammer Kaya, dünyada açlıktan ölenlerin sayısının terörizmden dolayı hayatını kaybedenlerin sayısını gölgede bıraktığını söyledi.

Kaya, yaptığı açıklamada, dünyada her 5 saniyede bir kişinin açlıktan öldüğünü belirterek, "Her gün ise 25 bin kişi açlıktan ölmektedir. Geçen sene terörden 625 kişi ölürken, 10 milyon kişi açlıktan can verdi. Terörizmin kaynağını kurutmak için her yolu mutlaka aramalıyız. Ancak, insanların en temel gereksinimi olan besin ihtiyacının karşılanması için de her yolu araştırmak mecburiyetindeyiz" dedi.

Dünyada en büyük besin yardımı sağlayıcısının Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olduğunu kaydeden Kaya, Afrikalıların yarısının bugün yetersiz beslendiğini, bu oranın 2010 yılında yüzde 70'e çıkacağının altını çizdi. Kaya, dünya nüfusundaki artışın verimli arazileri azalttığını vurgulayarak, "Bu durum tarım verimliliğinin artırılmasını gerektirmektedir. Bugün insanoğlu daha fazla besini, daha az arazi, su ve kimyasallarla üretmek zorundadır" diye konuştu.

"BİYO-TEKNOLOJİ DÜNYADAKİ AÇLIĞI YENEBİLİR"

Kaya, biyo-teknolojinin dünyadaki açlığı yenebilecek kapasitede olduğunu savunarak şunları söyledi:

"Güney Afrikalı ve Filipinli mısır çiftçilerinin tecrübelerine göre, biyo-teknoloji onların verim ve gelirini artırırken, zararlı böcek öldürücü tüketimini de azalmaktadır. Ancak, maalesef bu yeni teknolojinin avantajlarını kullanmak bir çok ülkede yasaktır. Biyo-teknoloji hakkında yanlış bilgilendirmeden dolayı kullanımında dirençlerle karşılaşılabilmektedir. Biyo-tek besinlerin yenmesinin sağlıklı olmadığı yönündeki kritikler sürse de, ABD, Kanada, Avusturalya, Arjantin gibi ülkelerde genetik olarak değiştirildi, besinler hemen hemen 10 yıldır yenmekte ve önemli sorunlarla karşılaşılmamaktadır. 2002 yılında kuraklıktan açlık yaşayan Afrika ülkeleri, Dünya Besin Programı tarafından sağlanan biyo-tek mısırları yemeyerek geri gönderdi ve Amerikalılar'ın her gün yediği besinleri yemeyerek ölmeyi tercih etti".

Bugün kullanılan besinlerin çoğunun tabii olmadığına dikkati çeken TEKAM Müdürü Muammer Kaya, doğal kabul edilen bir çok gıdanın genetik olarak değiştirildiğini

ifade etti.

Kaya, dünyada açlığın sebeplerini fakirlik, kuraklık, salgın hastalıklar, silahlı iç çatışmalar, yetersiz taşıma imkanları ve devlet içinde çürümüşlük (rüşvet) olarak sıralayarak, "Dünyadaki açlık ve yetersiz beslenmeyi engellemek istiyorsak, bu sebepleri gidermek zorundayız. Eğer açlık ve yetersiz beslenme sorununu bitirmek istiyorsak, biyo-tek besinlere güvenmemiz gerekmektedir. Biyo-teknolojik besinler, bugün hem Amerikalıların, hem de dünyadaki milyonlarca insanın yaşayabilmesi için şarttır. Bu besinler özellikle Afrika'da açlık çeken ülkeler için çok önemlidir. Biyo-teknoloji bugün bilimsel olarak insanlığın en önemli besin ihtiyacına çözüm sunabilmektedir" dedi.

Profesör Muammer Kaya, açlık sıkıntısı çeken ülkelerin biyo-teknolojik besinleri kullanmasının ahlaki ve etik açıdan da gerekli olduğunu sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler