TRABZON (İHA) - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Hasta Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tevfik Özlü, her hastanın, sağlığından bütünüyle sorumlu olan bir hekimin kontrolünde olması gerektiğini söyledi.
Tıptaki aşırı uzmanlaşmanın hekimlerin hastayı bir bütün olarak görmesini engellediğini belirten Prof. Dr. Özlü, her uzmanın sadece hastanın kendi uzmanlık alanıyla bağlantılı kısmıyla ilgilendiğini ve diğer soru veya sorunlarının çözümünü konunun uzmanlarına havale ettiğini kaydetti. Bu durumda disiplinler arası koordinasyonun sağlanamadığına, tedavi ve takipte boşluklar ve hatta çatışmalar yaşanabildiğine işaret eden Prof. Dr. Özlü, hastanın da disiplinler arasında gidip gelirken çok zaman kaybettiğini ve moral olarak da yıprandığını dile getirdi.
Hastanın sağlık ocaklarında, polikliniklerde yapılan muayene ve kontrollerinin devamlı farklı hekimler tarafından yapılması ve bu hekimlerden hiçbirisinin, hastanın sağlığından bütüncül olarak kendini sorumlu görmemesi nedeniyle, hastanın sağlık sorunlarının yönetilemediğine de dikkat çeken Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Bu durumda hasta, güven duyup bel bağlayacağı bir hekimin moral desteğinden mahrum kalmaktadır. İdeal olan, kişinin tercih ettiği, güven duyduğu bir hekimin kontrolü altına girmesi, gece de gündüz de ihtiyaç hissettiğinde sağlığıyla ilgili her türlü soru ve sorunlarını ona açabilmesi, farklı branşlardan hekim desteğine ihtiyaç duyulduğunda ise konsültasyon istenmesidir. Ben bu açıdan, her hastanın sağlığından bütünüyle sorumlu olan bir hekimin kontrolünde olması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.