HABER

Hiç olmazsa son madde geçmeseydi

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, ''Anayasa değişikliği teklifinin hiç olmazsa son maddesi komisyondan geçmeseydi" dedi.

TBMM (A.A) - CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, ''Anayasa değişikliği teklifinin hiç olmazsa son maddesi komisyondan geçmeseydi, beklenilseydi, bu mutabakatın gerçekleşme koşulları daha rahat olurdu. Ancak, bunun olmaması, olmayacağı anlamında değildir'' dedi.

Hakkı Suha Okay ve CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, TÜSİAD Parlamento İşleri Komisyonu Başkanı Haluk Dinçer ve beraberindeki komisyon üyelerini kabul etti.

Okay, Anayasa değişikliği teklifinin Genel Kurulda görüşmesinin uzun bir süreci alacağını, olası referandumla parlamento çalışmalarının ciddi şekilde tıkanacağını söyledi.

CHP Grup Başkanvekilleri olarak, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 3 maddenin yasa teklifinden çıkarılması önerisini, parlamentoda grubu bulunan siyasi partilere ilettiklerini anımsatan Okay, AK Parti Grubu'nun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'den dönüşünü beklediğini belirtti.

Okay, bir yandan Erdoğan'ın dönüşünü bekleyen AK Parti Grubu'nun, diğer yandan teklifin Anayasa Komisyonundaki görüşmelerini tamamladığını belirtti.

Komisyondaki görüşmeleri, ''Bir samimiyet sınavıydı'' diye değerlendiren Okay, ''Sayın Başbakan, 'bu konuda yasal zemin oluşturulacaksa, siyasi parti grupları arasında mutabakat olursa, Meclis Başkanı ile bir araya gelirlerse, 3 maddenin paketten ayrılmasına ben de varım' dedi. Ya grubu ya milletvekilleri Sayın Başbakan'ı dinlemiyor. Başbakan böyle söylüyor ama komisyondan jet hızıyla geçirdiler'' diye konuştu.

Okay, bunu, AK Parti Grubu'nun ''irtibatsızlığı'' olarak düşünmek istediğini ifade ederek, Başbakan Erdoğan, ABD'de bulunduğu için iletişimsizlik olduğunu, bu nedenle teklifin komisyondan süratle geçirildiğini kaydetti.

CHP'li Okay, yine de bu 3 maddenin, tekliften çıkarılması umutlarının olduğunu dile getirerek, maddelerin ayrılmasıyla yeni gerilimlerin, sıkıntıların, bunalımların önüne geçebileceklerini söyledi. Okay, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Teklifimiz çok açıktı. Bunun için yapılması gereken, eğer samimiyse komisyon çalışmalarına 1-2 gün ara verebilir veya yürürlük maddesini erteleyebilir. Bunu iletişimsizlik olarak kabul etmek istiyorum. Komisyon raporu hazırlanacak, muhalefet şerhi yazılacak, sıra sayısı alınacak. Sonra, diyelim ki; Başbakan, 'CHP'nin söylediği gibi, 3'ünün referanduma götürülmesinden yanayım. Yasal zemini de 3'ünün çıkarılması' dedi. O zaman iş ne olacak? Paket, tekrar komisyona havale edilecek. 'Genel Kurulda, önergeyle çıkartacağız' dediklerinde ne kadar güven olacak? Yeni bir tartışma ortamını yaratan, işi daha zora ve yokuşa süren bir süreç yaşandı. Hiç olmazsa, son maddesi komisyondan geçmeseydi, beklenilseydi, bu mutabakatın gerçekleşme koşulları daha rahat olurdu. Ancak bunun olmaması, olmayacağı anlamında değildir. Yine de olabilirlik ihtimali yüksektir. Sonuç olarak hep birlikte, Sayın Başbakan'ın ABD'den dönüşünü bekliyoruz. Dönüşü sonrasında giderken söylediklerinin arkasında durup durmayacağını, hep birlikte göreceğiz. Sözünün arkasında durursa, parlamento zeminindeki yasal düzenlemelerle çözüm üretilebilir.''

En Çok Aranan Haberler