Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için Çerez Politikasındaki amaçlarla sınırlı olmak üzere çerez kullanmaktayız.
II. Dünya Savaşı sırasında Amerika Birleşik Devletleri tarafından Japonya'nın Hiroşima şehrine atılan atom bombası sonucunda hayatını kaybedenler 67. yıldönümünde anılıyor.
Nükleer karşıtı eylemlerin yoğunlaştığı dönemde yapılan törene onbinlerce kişi katıldı.
1945 yılında ABD bombardıman uçağı Enola Gay ile atılan atom bombası sonucunda 140,000 kişi hayatını kaybetmişti.
Hiroşima Barış Anıtı Parkı’nda yapılan törende konuşan Belediye Başkanı Kazumi Matsui nükleersiz bir dünya çağrısında bulundu.
Matsui, "Japonya hükümetini bir an önce insanların güvenliğini ön plana alan bir enerji politikası oluşturmaya çağırıyorum” dedi.
Matsui, ayrıca, II. Dünya Savaşı sırasında yapılan bombalama ardından radyasyon nedeniyle sağlık sorunları yaşayan kişilere daha fazla destek çağrısında bulundu.
Törende konuşan Başbakan Yoshihiko Noda, insanların kendilerini orta ve uzun vadede güvende hissedeceği ve sadece nükleer enerjiye dayanmayan bir enerji politikası üreteceklerini söyledi.
Haziran ayında iki nükleer reaktörün çalıştırılması direktifini veren nükleer karşıtı eylemcilerin baskısı altındaydı.
Japonya’da bulunan 50 nükleer reaktörün tamamı Fukuşima’da 2011 yılı Mart ayında tsunami ve deprem nedeniyle yaşanan felaketin ardından kapanmıştı.
Bu, 1986 Çernobil felaketinden sonra yaşanan en kötü felaketti.
Törene Hiroşima ve Nagasaki’nin bombalanması emrini veren ABD Başkanı Harry Truman’ın torunu da katıldı.
Clifton Truman Daniel ailenin şimdiye dek yapılan anma törenlerine katılan ilk üyesi.
Truman BBC muhabiri Mariko Oi’ye yaptığı açıklamada ailesinin dedelerinin verdiği kararın sonuçlarını anlamasının önemli olduğunu söyledi.