HABER

Hizbu't Tahrir davasında 36 tahliye

Hizbu't Tahrir davasında 36 tahliye

İSTANBUL (İHA) - Fatih Camii'nde geçtiğimiz yıl gerçekleştirdikleri illegal eylem nedeniyle tutuklanan Hizbu't Tahrir üyesi 41 kişiden 36'sı, Fatih Adliyesi'nde bugün görülen duruşma sonrası serbest bırakıldı. Sanık avukatı Osman Karahan, Hizbu't Tahrir'in yasal parti olduğunu öne sürdü.

Duruşma nedeniyle polis, Fatih Adliyesi ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Polis ekipleri, adliyenin giriş ve çıkışlarına konuşlanarak kapıda arama yaptı. Tutuklu yargılanan 41 sanıktan 36'sı, güvenlik önlemleri altında Fatih Adliyesi'ne getirildi.

Sanıklar, adliye girişinde tekbir getirdi. Aralarında Yılmaz Çelik'in de bulunduğu 36 sanık, Fatih Adliyesi'nde uygun yer olmadığı için Kaymakamlık binasına alındı. Binadaki bir salonda görülen duruşmaya, tutuklu yakınları ve basın mensupları alınmadı. İfade veren sanıklar, halifeliği savunmanın suç olmadığını belirterek, Hizbu't Tahrir'in bir terör örgütü olmadığını savundu. Yaklaşık 5 saat süren duruşma sonunda mahkeme heyeti, 36 sanığın tahliyesine karar verdi. Tahliye kararını duyan sanık yakınları, birbirlerine sarıldı.

Çıkışta konuşan sanık avukatı Osman Karahan, "Bu karar, yeni terörle mücadele yasasına da yön verilecektir. Gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Yoksa bütün vakıf ve cemaatler suç örgütü sayılacaktır. İddianame ikinci duruşma da yıkıldı, arkadaşlarımızın hepsi serbest bırakıldı. Hizbu't Tahrir için artık bir gözaltı, yakalama söz konusu olamaz. Artık yasal bir partidir. Son operasyonda 5 kişi gözaltına alınmıştı. Onların da duruşması bir ay içerisinde gerçekleştirilecek. Onlar da büyük ihtimalle serbest bırakılacak" dedi.

Duruşma sonrası tahliye edilen sanıklar, tekbir getirerek binadan dışarıya çıktı.
Fatih Camii'nin avlusunda geçtiğimiz yıl bir basın açıklaması yapan Hizbu't Tahrir üyeleri hakkında soruşturma açılmış, kamera görüntülerinden tespit edilen 41 kişi daha sonra polis tarafından gözaltına alınmıştı. Zanlılar, sorgularının ardından tutuklanarak Tekirdağ ve Kandıra cezaevlerine gönderilmişti. Zanlılar hakkında 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 7. maddesi gereğince "Örgüt üyeliği yapmak", "Örgüt lideri olmak", "Örgüte yardım ve yataklık" suçlarından dava açılmış, dosya Beşiktaş'taki Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti. Ancak CMK 250. maddeye göre Beşiktaş'ta bulunan Ağır Ceza Mahkemesi görevsizlik kararı vermiş ve dosyanın Fatih 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmesine karar verilmişti.

En Çok Aranan Haberler