HABER

HORECA sektörü rotasını Sirha Lyon olarak belirledi

İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2019 yılında Fransa’da gerçekleşecek olan ve hotel-restoran-cafe (HORECA) sektöründe önemli rol oynayan Sirha’da Türkiye milli katılım organizasyonunu üstlendi.İhracatta pazar yelpazesini genişletme, yeni ve alternatif pazarlar bulabilmek amacıyla yönünü Fransa’ya çeviren İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Sirha Lyon 2019 fuarına öncülük etme amacıyla milli katılım organizasyonunu üstlenme kararı aldı.HORECA (Hotel-Restoran-Cafe) sektöründe önemli rol oynayan Sirha Lyon Fuarı’na ihracatçı firmaların katılımını oldukça önemsediklerini belirten İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Başkanı Muhsin Çakıcı, "Sirha Lyon, gıda sektöründe trend belirleyici rol oynayan ve hiç de azımsanmayacak bir ziyaretçi sayısı olan bir fuar.

İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2019 yılında Fransa’da gerçekleşecek olan ve hotel-restoran-cafe (HORECA) sektöründe önemli rol oynayan Sirha’da Türkiye milli katılım organizasyonunu üstlendi.
İhracatta pazar yelpazesini genişletme, yeni ve alternatif pazarlar bulabilmek amacıyla yönünü Fransa’ya çeviren İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Sirha Lyon 2019 fuarına öncülük etme amacıyla milli katılım organizasyonunu üstlenme kararı aldı.
HORECA (Hotel-Restoran-Cafe) sektöründe önemli rol oynayan Sirha Lyon Fuarı’na ihracatçı firmaların katılımını oldukça önemsediklerini belirten İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Başkanı Muhsin Çakıcı, "Sirha Lyon, gıda sektöründe trend belirleyici rol oynayan ve hiç de azımsanmayacak bir ziyaretçi sayısı olan bir fuar. Fransa pazarı muhakkak ki ihracatçılarımıza yabancı bir pazar değil, fakat fuar olarak alternatif bir fuar olduğunu düşündüğümüz SIRHA Lyon 2019 fuarını ihracatçı firmalarımıza özellikle öneriyoruz. Daha önce bu fuara bireysel katılan Türk firmalar ile ilk defa katılım gösterecek firmaları milli katılım çatısı altında toplayarak ve de daha güçlü bir sinerji oluşturarak ülkemizi en güzel şekilde temsil etme amacındayız" diye konuştu.

Modern Türk mutfağına geçişi anlatan özel etkinlikler gerçekleştirilecek
Gastronominin iş dünyası ve ihracatçılar açısından büyük önem teşkil ettiğinin altını çizen Muhsin Çakıcı, "İş bağlantılarının nihai şekli veya stratejik kararlar belki de müşterisiyle beraber gidilen Michelin yıldızlı bir restoranda verilmektedir. Dolayısıyla ihracat ile gastronomi ayrı gibi gözükse de, aslında bir takımın farklı oyuncularıdır. Bizim ana hedefimiz ihracatın artı yönde hız kazanması. Buna bağlı olarak Türk gastronomi sektörünün de gelişeceği kanaatindeyim. İhracat sloganımız olan ’Türkiye-Potansiyelini Keşfet’ derken dünyaya Türk gastronomisinin de var olduğunu gösterme ve bu pastadaki payını arttırmasına vesile olmak bize yetecektir. Tanıtım amacıyla Sirha Lyon 2019 fuarı stant alanımızın bir bölümünde, geleneksel Türk mutfağından modern Türk mutfağına geçişi gözler önüne seren özel bir etkinlik planlıyoruz" dedi.
Türk gastronomisinin genç neslin de katkılarıyla kendi duvarlarını yıktığına dikkat çeken Çakıcı, "Gastronomi üniversitelerde artık okutulan bir dersten çıkıp, seçilen bir meslek, bir bölüm haline geldi. Gerek lezzet gerekse sunum alanında önemli aşamalar kaydedildiğini, bu süreçte modern Türk mutfağını yaratıkları kanaatindeyim. Umarım bir İstanbul bir Gaziantep veya başka bir kentimiz global gastronomi dünyasında kabul gören şehirler olur ve Fransa, İspanya ve İtalya örneklerinde görüldüğü gibi hem ülke turizmine hem de ülke ekonomisinin gelişmesinde katkıda bulunur" ifadelerini kullandı.
Hızla değişen piyasa koşulları karşısında varlıklarını sürdürmek isteyen firmaların öncelikli olarak kendilerini diğerlerinden ayırt etmeyi başarmaları gerektiğini savunan Çakıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türk firmalarının yabancı firmalarla rekabet edebilmesi ve küreselleşen dünya ekonomisi içerisinde kendilerine yer edinebilmeleri için bu ayırt ediciliğin yanı sıra gerekli altyapının hazırlanması, yeterli sermaye birikiminin oluşturulması, markalaşma kavramının öneminin kavranması ve markalaşma ile ilgili olarak yapılan çalışmaların sayısının artırılarak içeriğinin zenginleştirilmesi gerekiyor. Genel anlamda Türkiye’yi bir marka olarak ele alacak olursak, Türkiye’nin yurt dışındaki algılanışının gerçekleri yansıtmaktan uzak olduğu görülüyor. Bu durumun en güzel göstergelerinden birisi de şu olgu ile özetlenebilir; Türkiye’ye ilk kez gelen insanların yüzde 95’inden fazlası, mutlu bir şekilde, şaşırarak ayrılıyor. Bu da gelmeden önceki beklentileriyle gördükleri arasında ciddi bir farklılık olduğu anlamına geliyor. Buradan yola çıkarak Türkiye’mizi el birliğiyle ve de ısrarla daha da iyi tanıtmamız oldukça önemli."

Sirha İstanbul, Türk mutfağının dünyaya sergilendiği bir platform
Ülkenin tanıtımı açısından da Sirha Fuarı’nın büyük önem taşıdığını kaydeden Muhsin Çakıcı, Sirha Lyon fuarının milli katılım organizasyonu düşünce aşamasındayken, Sirha İstanbul 2017 fuarına katılımı kararı aldıklarını belirterek, "Katıldığımızda gördük ki, gerçekten bu fuarın diğer fuarlardan farklı bir havası ve eğlencesi var. Sirha Lyon fuarının farklılığını ve büyüklüğünü bilmeyenlerin anlaması için öncelikle Sirha İstanbul fuarını görmesi, tecrübe etmesi elbet yararlı olacaktır. Sirha İstanbul’un Sirha Lyon’a alternatif veya rakipten çok, Lyon fuarına katılamayan firma ve ziyaretçilerin ilgisini çekebilecek tamamlayıcı bir etkinlik, ayrıca zengin Türk mutfağının dünya çapındaki lezzet ve ürün çeşitliliği ile tüketiciye servis olanaklarının sergilendiği bir aktivite olarak görülmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu yönde tüm ilgili sektör ihracatçı firmalarımızın 29 Kasım-01 Aralık 2018 tarihleri arasında düzenlenecek ‘Sirha İstanbul 2018’ fuarına katılımlarını destekliyoruz. Genel itibariyle İstanbul’un jeopolitik konumundan ötürü bir fuar kenti olarak anılmaması için hiçbir sebep yok. Bu yolda bütün paydaşlar üstüne düşeni yapmaya hazır vaziyette olduğu kanaatindeyim. Devletimizden ricamız; diğer ülkelerin büyük şehirlerinde olduğu gibi, modern ve büyük, ulaşımın rahat ve kolay olacağı bir lokasyonda, en yeni teknolojiyle donatılmış bir fuar merkezinin İstanbul’umuza kazandırılmasıdır. Bildiğiniz üzere, Ekonomi Bakanlığı 01 Ocak 2017 itibariyle yurt içi fuarlarına katılımcı olan firmaları da artık desteklemektedir. Ayrıca yine Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde ve İhracatçı Birlikleri organizatörlüğünde fuara eşzamanlı yabancı alım heyet organizasyonları düzenlenmektedir. Keza, Sirha İstanbul 2017 fuarına da İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak organize ettiğimiz ve farklı ülkelerden gelen firmaların oluşturduğu Alım Heyeti, Türk firmalarla ikili iş görüşmeleri gerçekleştirmiş ve fuarı ziyaret etmiştir. Özel sektör, yani ihracatçı firmalar olarak da üstümüze düşen pazar yelpazemizi genişletmek, nihai ürüne yönelik Ar-Ge yatırımlarımızı arttırmak, kaliteli üretim gerçekleştirmek ve ihracatı arttırmaya yönelik yurt dışı tanıtım faaliyetleri gerçekleştirmek ve fuarlara katılmak olmalıdır. Bunun için hali hazırda var olan teşvik ve desteklerden yararlanmalarını öneriyorum" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler