HABER

HRW: Türkiye'de gösteriler 'terör suçu' sayılıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü, bugün yayınladığı bir raporda terörle mücadele yasalarının yüzlerce Kürt göstericiyi silahlı militanmış gibi yargılamak için kullanılmasının ifade, örgütlenme ve toplanma özgürlüğü ihlal ettiğini belirtti.

KCK davasında ilk yargılamalar önceki haftalarda başlamıştı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, (Human Rights Watch) bugün yayınladığı bir raporda terörle mücadele yasalarının yüzlerce Kürt göstericiyi silahlı militanmış gibi yargılamak için kullanılmasının ifade, örgütlenme ve toplanma özgürlüğü ihlal ettiğini belirtti.

Raporda 31 Ekim saldırısına benzer şiddet eylemleriyle hiç bir ilişkileri olmamasına rağmen, bir tek hükümetin PKK’yı desteklemek amacıyla yapıldığına inandığı gösterilere katıldıkları için terör suçlarıyla yargılanan 26 kişinin davalarına yer veriliyor.

Kürt sorunuyla ilgilli gösterilere katıldıkları ve siyasi faaliyet yürüttükleri gerekçesiyle halen yüzlerce kişinin cezaevlerinde yargılamalarının bitmesini beklediğini belirten örgüt, bu yargılamalarda terörle mücadele kanunlarının doğrudan bu kapsama girmeyen suçlar için de kullanıldığını söyledi.

HRW Türkiye uzmanı Emma Sinclair-Webb yaptığı yazılı açıklamada “Kürt meselesi söz konusu olduğunda Türkiye’deki mahkemelerin siyasi muhalefeti hemen terörizm diye suçlayıverdiğini” söyleyerek “İfade ve örgütlenme özgürlüğünü kullanma olanağını ortadan kaldırdığınız takdirde silahlı muhalefeti daha çekici hale getirirsiniz” dedi.

Örgüte göre, Türkiye'de mahkemeler son üç yıldır göstericileri yargılamak için 2005 tarihli Türk Ceza Kanunu’ndaki kapsamı oldukça geniş tutulmuş terör suçları hükümlerine ve içtihata başvuruyor.

Türkiye'de sonuçlanan bir çok davada mahkemeler, PKK’nın katılım çağrısı yaptığı ya da PKK'ya yakın olduğu belirtilen basın organlarında duyurulan herhangi bir gösteride bulunmuş kişileri de PKK üyesi olmamakla birlikte, bu örgüte üyeymiş gibi yargılanıp ceza almasına hükmetti.

HRW "Göstericiler tek suçları zafer işareti yapmak, alkışlamak, PKK lehine slogan atmak, taş atmak ya da lastik yakmak olsa bile terör suçu işledikleri gerekçesiyle ağır cezalar alıyorlar." dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü raporda göstericileri terör suçlarıyla cezalandırmak amacıyla keyfi olarak kullanılan bu yasaların değiştirilmesi, bu yasalar uyarınca yargılanmakta olan göstericilerin davalarının durdurulması ve hükmü kesinleşmiş davaların yeniden görülmesi için Türkiye yetkililerine çağrıda bulunuyor.

Kürt meselesiyle ilgili gösterilere katıldığı için örgüte üyelikten yargılanıp ceza alan çocukların durumunun tepki yaratması üzerine TBMM Temmuz ayında bu yasalarda değişikliğe gitmiş ve verilen mahkumiyet kararlarının düşürülmesini ve çocukların Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinde yargılanmamasını sağlamıştı.

Sinclair-Webb, “Çocuk göstericilerin çoğunun artık bu maddeler uyarınca yargılanamayacak olması önemli bir gelişme. Ancak terörle mücadele amacıyla hazırlandığı açık olan bu yasaların yetişkin göstericiler aleyhine kullanılıyor olması Türkiye’de ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlüğüne ağır bir darbe indirmektedir” dedi.

En Çok Aranan Haberler