Sivas Vadi Federasyonu tarafından Mecidiyeköy Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Hudutsuz Ürün-Köy Projesi" tanıtım toplantısına katılan Ekrem Erdem, "Hudutsuz Ürün-Köy Projesi"ni, tarımı "hoplatacak", Anadolu'yu "ayağa kaldıracak" bir proje olarak nitelendirdi.
Proje ile tarım alanlarının yakınlarına kurulacak işletmelerin, önemli bir istihdam kaynağı olacağını ifade eden Erdem, şehirde yaşayan insanların da bu proje sayesinde köye aidiyet duygusu kazanacağını söyledi.
Tarımsal kalkınmada Türkiye'nin önemli bir yere geldiğini dile getiren Erdem, "Bana heyecan veren bir proje. Bakın bu proje, her akıllı insanın rahatlıkla 'evet' diyeceği bir projedir. Ben hayatım boyunca bu tür projeleri yapan birisiyim" diye konuştu.
Öğretmenliğinde de aynı mücadeleyi verdiğini anlatan Erdem, "1966'da öğretmenken bütün bakanlıklara, 'köye neler yapılabilir' diye yazılar yazdım. Sonra gördüm ki, yolsuz olmuyor. Müthiş bir dirençle karşılaştım. 46 yıl sonra aynı köye arabayla gittim, yollar yapılmış" değerlendirmesini yaptı.
İnsanların yeni şeylere karşı direnç gösterebileceğini, bunun bir örneğinin de kentsel dönüşümde yaşandığını aktaran Erdem, "Örneğin kentsel dönüşüm çok zor bir olay. Mahalleler yıkılıyor, yeni şehirler kuruluyor... Bunu biz başardık. Davullu zurnalı yapıyoruz ve ciddi de bir talep var. Bizim insanımız yeniliklere açıktır ama önce bir örneğini görmesi lazım. Örneği gördükten sonra tam tersine dönüyor. Bu sefer iki ayağını bir pabuca sokuyor, 'Bizim burada da neden yapmıyorsunuz-' diyor" ifadelerini kullandı.
Projenin arazi sahipleri için sıkıntı yaşatabileceği yönündeki eleştirilere ise Erdem, "Burada konuştuğumuz kadar kolay olmadığını bilerek de giriyoruz bu işe. Zorluğu da karşımıza çıktıkça aşacağız. Kimsenin arazisine de el konulmuyor, herkesin tapusu elinde zaten. İstiyoruz ki zorlama yapmayalım. Gönüllülük esasında dayansın" karşılığını verdi.
Köylülerde motivasyon eksikliği olduğunu ve yaptığı işi angarya olarak gördüğünü dile getiren Erdem, proje sayesinde insanların işlerine şevkle sarılacağına inandığını belirtti.
-Müsteşar Mirmahmutoğulları-
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları da, proje ve ilk etütler hakkında bilgi verdi.
Projeye büyük önem verdiklerini söyleyen Mirmahmutoğlulları, "Bu proje, Türkiye'nin kaderini değiştirecek bir proje. Amacımız, parçalanarak atomize olmuş, tarım dışına çıkmış olan alanları tekrar ekonomiye kazandırmak" dedi.
Sivas'ta seçilen pilot alanlarda etütlerin yapıldığına işaret eden Mirmahmutoğulları, projenin tarım sektörünü canlandıracağına, ülkenin önünü açacağına ve insanlara faydalı olacağına inandığını söyledi.
İsviçre'den alınan Medeni Kanun'un mirasla ilgili hükümlerinin Türk tarımına "büyük darbe vurduğunu" dile getiren Mirmahmutoğlulları, şöyle konuştu:
"İsviçre'nin federal kanunu alınmış, esasında kantonlarda böyle bir uygulama yok. İsviçreliler bakmış ki gidişat kötü. 1928'de bu kanunu iptal etmiş. Biz, devam ettiriyoruz. Eğer bugün tatil olmasaydı ben konuşurken bile bir kaç arazi bölünmüştü. Babadan oğula parçalana parçalana, işletme başına 10 yıl önce düşen alan 59 dekardı, şimdi bu 40 dekarlara düştü. Şu anda Türkiye'de 22 milyon parsel var."
Mirmahmutoğulları, projenin uygulamaya konulmasıyla birlikte, dekar başına kullanılan mazot masrafının 5,2 liradan 91 kuruşa düşeceğini ve ihtiyaç duyulan traktör sayısının düşeceğini söyledi.
Tarımın canlanmasıyla beraber tarıma dayalı endüstrinin de bu alanlara ilgisinin artacağına dikkati çeken Mirmahmutoğulları, sınırların kalkmasıyla verimin ve gelirin artacağını da ifade etti.
-"Hudutsuz Ürün-Köy Projesi"-
Hudutsuz Ürün-Köy Projesi kapsamında belirlenecek köylerdeki tüm araziler birleştirilerek, şirket veya kooperatif haline getirilecek. İsteyen köylüler, bu şirkete arazisi oranında ortak olabilecek. İstemeyen kişilere de arazisinin karşılığı ödenecek. Dileyen köylü işçi olarak da çalışabilecek.
Proje mevcut arazi yapısının ailelerin geçimini sağlayamayacağı düşünülerek geliştirildi. Proje sayesinde tarımsal verimliliğin, gelirin, istihdamın, tarım arazilerinin artırılması amaçlanırken, enerjiden tasarruf edilmesi öngörülüyor.
Projeyle, parselleri ayıran sınırlardaki ürün ve gelir kayıpları, köy merkeziyle parsel arasındaki ulaşım giderleri, arazide gereksiz traktör kullanımı ve parsel yollarının neden olduğu kayıpların azaltılması hedefleniyor. Proje, parsel içi mekanizasyon verimliliğinin artırılmasını da amaçlıyor.
(A.A)