HABER

Hükümet, halkı sağduyuya davet etti

ANKARA (İHA) - Hükümet, vatandaşları provokasyonlara karşı sağduyulu olmaya çağırdı. Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Ciçek, "Vatandaşlarımız soğukkanlı ve sağduyulu davranarak şer odaklarının oyununa gelmemelidir" uyarısını yaptı.

Bakanlar Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında 4 saat süren bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından kameraların karşısına geçen Bakan Çiçek, toplantı gündemine ilişkin bilgi verdi. Çiçek toplantının en önemli gündem maddelerinden birini Türkiye'deki huzur ve asayiş konusunun oluşturduğunu kaydetti. Son dönemde terör örgütünün ülkedeki dirlik ve birliği bozmak amacıyla provakatif olaylar gerçekleştirdiğini dile getiren Çiçek, üzücü olaylarda halkın sağduyulu yaklaşımının her türlü takdirin üzerinde olduğunu bildirdi. Türkiye Cumhuriyeti devletinin her vatandaşının buna azami ölçüde gayret gösterdiğini ifade eden Çiçek, "Terör örgütü yandaşlarının bunu tahrik etme çabaları var. Ancak Türkiye terörle mücadelede kararlıdır. Atılması gereken adımlar neyse atılacaktır. Bu konudaki kararlılığımız devam etmektedir. Türkiye'yi başka bir mecraya sokmak isteyenlere, vatandaşlarımız soğukkanlılığını koruyarak imkan vermemiştir, vermemelidir, vermeyecektir de" diye konuştu. Bursa'nın Gemlik İlçesi'nde terörist başı Abdullah Öcalan için yapılan gösteriye katılmak isteyen grubun Bilecik'in Bozüyük İlçesi'nde vatandaşların taşlı ve sopalı saldırısına uğramasıyla ilgili olaya atıfta bulunan Çiçek, İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu'nun gelişmelerle ilgili kurula bilgi sunduğunu kaydetti.

"TERÖRLE MÜCADELE YASASINDA SİYASİ TERCİH ÖNEMLİ"

Çiçek, toplantıda kendisinin de Terörle Mücadele Yasa Taslağı'na ilişkin kurul üyelerine bir sunuş yaptığını açıkladı. Taslak üzerinde uzun süredir çalışıldığını hatırlatan Çiçek, metnin siyaseten değerlendirileceğini bildirdi. Kendilerinin bakanlık olarak hukuki metin hazırladıklarını ancak siyasi tercihin ne olacağını bilmediklerini anlatan Çiçek, Terörle Mücadele Yasası'nın suç işlendikten sonra suçun unsurlarını, soruşturma usullerini ve terörün finansmanı ile ilgili konuları kapsadığını söyledi. Çiçek, bunların yanı sıra önleyici tedbirler konusunun Terörle Mücadele Yasası'nın yanı sıra başka yasalarla da düzenlenebileceği sinyalini verdi. Her konuda yasa çıkarmanın mümkün olmadığını ve bunun yanlış bir uygulama olduğunu vurgulayan Çiçek, "Önemli olan kurumlararası işbirliğidir" değerlendirmesini yaptı. Terörle mücadelenin sadece yargının ve güvenlik güçlerinin işi olmadığını, toplumun tüm kesimlerinin destek vermesi gereken bir konu olduğunu ifade eden Çiçek, tüm kesimleri mücadeleye destek olmaya çağırdı.

"YASAYLA İLGİLİ AŞIRI BEKLENTİ OLUŞMASI YANLIŞ"

Bakan Çiçek, Terörle Mücadele Yasası konusunda toplumun aşırı beklenti veya aşırı gerginliğe sürüklenmesinin yanlış olduğuna dikkat çekerek, "Bu yasayla birlikte 'Terör jilet gibi kesilecek' anlayışı nasıl yanlışsa, hiçbir işe yaramayacağı görüşü de doğru değildir. Sihirli bir formül yok. Toplum bir yanlışlığa düşmesin. Suç işlenmesi halinde buna verilecek cezalar, yargılama usulleri ve terörün finansmanını kapsayan taslak hazırladık. Kanuna aşırı anlam yüklemek doğru olmaz. İşi kolaycılığa kaçırmak olur. Terör olgusu dış destek olmadan uzun süre yaşayamaz" diye konuştu. Çiçek yasayla birlikte hak ve özgürlüklerin kısıtlanacağı tartışmalarına da son noktayı koydu. Bir taraftan barış ve huzuru yakalamak, diğer taraftan hak ve özgürlükleri olabildiğince kullanılır hale getirmenin zor olduğunu dile getiren Çiçek, terörle mücadelede hak ve özgürlüklerin kısıtlandığını ancak kendilerinin bunu ölçülü bir şekilde dengeleyecek bir yasa hazırladıklarını söyledi. Bunun için çalıştıklarını ifade eden Çiçek, Türkiye'nin özgürlükler konusunda geldiği noktayı koruyacaklarının mesajını verdi.

"HİÇBİR TERÖR ÖRGÜTÜ HÜKÜMET TARAFINDAN HİMAYE GÖRMEMİŞTİR"

Çiçek bir gazetecinin "Son dönemde yaşanan olaylar 3 Kasım'ı baltalamaya mı yönelik?" sorusu üzerine, değişik yorumların yapılabileceğini söyledi. Çiçek, "İster 3 Ekim'i baltalamaya yönelik, ister Türkiye'nin huzur ve barışını bozmaya dönük olsun her türlü tedbir alınacaktır. Burada vatandaşımız tahrik edilmiş ve saygısızca davranılmıştır. Vatandaşlarımız sağduyulu davranarak, şer odaklarının oyununa gelmemelidir" dedi. İstanbul'daki Hizbut-tahrir eylemine ilişkin bir soruyu da cevaplayan Bakan Çiçek, olayla ilgili çift yönlü soruşturma başlatıldığını açıkladı. Çiçek, örgütün hükümet tarafından himaye edildiği yönündeki iddialara atıfta bulunarak, "Hiçbir terör örgütü amacı, faaliyeti ne olursa olsun hükümetimiz tarafından himaye görmesi mümkün değildir. Faaliyetleri ilgili makamlar tarafından takip edilmektedir" yorumunu yaptı. Çiçek, 2001-2002 yılları arasında 253 Hizbut-tahrir örgütü üyesinin gözaltına alındığını, bunlardan 127'sinin tutuklandığını, buna karşın AK Parti iktidarı döneminde bu rakamın arttığını hatırlattı. Çiçek, 2003 yılında 138, 2004 yılında 109, 2005 yılında 160 kişi olmak üzere toplam 407 örgüt üyesinin gözaltına alındığını, bunlardan 162'sinin tutuklandığını açıkladı.

En Çok Aranan Haberler