ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, geniş kapsamlı bir YÖK Yasası'nın daha sonra çıkarılmasına karar verildiğini, bunun yerine katsayı dengesizliğini de ortadan kaldıran 8-10 maddelik bir tasarının TBMM'ye gönderileceğini ifade etti.
Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada Bakanlar Kurulu'nun bugünkü toplantısında daha çok Hükümet çalışmalarıyla ilgili değerlendirmeler yapıldığını anlattı. 2004 yılının Türkiye için önemli uluslararası çalışmaların yapılacağı bir yıl olacağını kaydeden Çiçek, Türkiye'nin önünde tanıtım açısından çok önemli fırsatlar bulunduğunu vurguladı. Türkiye'nin Erovizyon Şarkı Yarışması hazırlıklarını sürdürdüğünü kaydeden Çiçek, tanıtım açısından önemli bir fırsat olan bu yarışmayı iyi değerlendirmek istediklerini kaydetti. Çiçek, İslam Konferansı Örgütü Dışişleri Bakanları Toplantısı ve NATO Zirvesi'nin de Türkiye'de yapılacağını hatırlatarak bu toplantılarda Türkiye'nin dış politika konusundaki görüşlerini yerinde aktarma fırsatı bulacağını söyledi. Avrupa Birliği ile ilgili hazırlıkların da sürdüğüne işaret eden Çiçek, İlerleme Raporu hazırlanmadan önce bu rapora olumlu katkılar sağlayacak yasal düzenlemelerin gözden geçirildiğini bildirdi. Toplantıda Kıbrıs konusunun da ele alındığını ifade eden Çiçek, referandumda ortaya çıkan sonucu Türk tarafı olarak en iyi şekilde değerlendirmeye ilişkin çalışmalar bulunduğunu, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün bu çalışmalarla ilgili Kurul'a bilgi verdiğini söyledi. Çiçek, "Bu sürekli bir çalışmadır. Kıbrıs'taki izolasyonun kaldırılmasına yönelik çalışmaları kesintisiz sürdürmeye gayret ediyoruz" diye konuştu.
Toplantıda ekonomideki gelişmeler hakkında ilgili bakanların bilgi sunduğunu anlatan Çiçek, şu anda sürdürülen politikaların kararlılıkla devam ettirildiğini vurguladı. Döviz konusunda son günlerde bazı yorumlar yapıldığına işaret eden Çiçek, para politikaları açısından programda öngörülen faaliyetlerin sürdürüldüğünü belirtti.
Toplantıda üzerinde durulan başka bir konunun ise uzun süredir üzerinde uzlaşma aranan üniversitelerle ilgili gelişmeler olduğunu belirten Çiçek, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in bu konu hakkında yaptığı çalışma hakkında bilgi verdiğini söyledi. Geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Haseyin Çelik'in, Üniversiteler Arası Kurul Başkanı ve üyeleriyle bir toplantı yaptığını hatırlatan Çiçek şunları söyledi:
"Burada ortaya çıkan görüş çerçevesinde geniş kapsamlı bir YÖK Yasası daha sonra çıkarılmak üzere acil ihtiyaç şeklinde 8 ya da 10 maddelik bir tasarıyı yarın ya da öbür gün TBMM'ye sevk etmiş olacağız. Milli Eğitim Bakanı arkadaşımız tasarıda yer alan maddelerle ilgili görüşlerini ifade etmiştir."
Kurul'un özelleştirmeyle ilgili hususlar üzerinde de durduğunu ifade eden Çiçek, özelleştirmenin beraberinde getirdiği sorunlardan birisinin İş Kanunu hükümlerine tabii, daimi veya geçici statüde çalışmaktayken iş akdi feshedilen ve emeklilik hakkını elde edememiş insanlarla ilgili olduğunu kaydetti. 27 Kasım 1994 tarihinden itibaren bu statüde çalışıp emeklilik hakkı elde etmemiş olanlara alternatif istihdam imkanı getirebilmek ve emeklilik haklarını kazanıncaya kadar çalışmalarını sağlamak için devletin ihtiyacını da hesaba katarak ara eleman ihtiyacını bu personel yoluyla karşılamak üzere bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirten Çiçek, bu tasarının imzaya açıldığını ve tamamlandığında Meclis'e sevk edileceğini kaydetti. Çiçek, bu yıl kamu kuruluşlarına alınacak personelin 40 binle sınırlandırıldığını hatırlatarak ihtiyacın ise bunun üzerinde olduğunu kaydetti. Üniversitelerin labaratovurlarında çalışacak öğretim görevlisi ihtiyacının had safhada olduğunu anlatan Çiçek, bu ihtiyacı karşılayabilmek adına 40 bin rakamının üzerine çıkacaklarını açıkladı.
Çiçek, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da cevapladı. YÖK'le ilgili düzenlemenin meslek liseleri ile normal liseler arasındaki katsayı farkının eşitlenmesini de öngörüp öngörmediği sorusu üzerine Çiçek, bu konudaki soruların her zaman imam hatip liseleri açısından bir bakış açısını ortaya koyduğunu, imam hatip liselerinin, meslek liseleri içindeki oranının sadece yüzde 8 olduğunu söyledi. Üniversiteler Arası Kurul'un geçtiğimiz hafta meslek liseleriyle ilgili bir görüş ortaya koyduğunu belirten Çiçek, "Bu bir ortalama görüştür. Kamu vicdanını rahatsız etmemesi gerekir bu konudaki düzenlemenin. Onun için o çerçevede bir düzenlemeyi esas alan ama üniversitelerle ilgili bazı düzenlemeleri de getiren bir tasarı olacaktır" diye konuştu.
Çiçek, tasarıda YÖK'ün teşkil tanımıyla ilgili birtakım maddelerin de bulunduğunu dile getirdi.
'Yolsuzlukla Mücadele Yasa Tasarısı, banka batıranların batırdıkları parayı faiziyle ödemeleri halinde bazı cezai indirimler öngörüyor. Bu düzenleme Uzanları da kapsayacak mı?' sorusu üzerine kimseye mahsus bir düzenleme yapmadıklarını, bir genel düzenleme yapıldığını belirtti. Bu tür bir düzenlemenin Türk hukukunda ilk defa yapılmadığına işaret eden Çiçek, Türk Ceza Kanunu'na göre bu tür suçlar işlemiş olanların tahkikatın herhangi bir safhasında aldıkları parayı iade etmeleri halinde belli indirimlerden yararlandıklarını hatırlattı. Çiçek, bu düzenlemenin genel ve eşit bir düzenleme olacağını belirtti.
Geniş kapsamlı YÖK Tasarısı'nın ne zaman Meclis'e getirileceği sorusu üzerine Çiçek, tasarının yeni yasama dönemine yetişmeyebileceğini, Meclis gündeminin çok yoğun olduğunu kaydetti.
Çiçek, YÖK'le ilgili tasarıda katsayıların eşitlenmesine ilişkin düzenlemenin bulunup bulunmayacağı sorusu üzerine şöyle konuştu:
"Üniversiteler Arası Kurul'un Başbakan'a yaptığı ziyarette eşitleme tarzında değil kendi içinde bir kısım teknik ayarlamalar yapıldı. Bir mağduriyetin olduğu kesin. Bu mağduriyeti belli ölçüde dengeleyecek bir düzenleme bu tasarıyla getirilmiş olacaktır."