Burhan Ekinci
Diyarbakır
İki gündür Diyarbakır'da temaslarda bulunan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fata Güldemet ile Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, 16 mahallesi için kamulaştırma kararı alınan Sur ilçesinde yapılacaklarla ilgili olarak esnafı ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerini bilgilendirdi.
Dün akşam kentteki 50'den kuruluşun temsilcisi ile akşam yemeğinde bir araya gelen bakanlar, kamulaştırma sürecinde kimsenin mağdur edilmeyeceğini anlattı.
Aynı zamanda AKP Diyarbakır Milletvekili olan Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında yapılan toplantıda üç bakan sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini dinledi, notlar aldı, Suriçi'nde yapılacaklarla ilgili bilgiler aktardı.
Toplantıdan çıkan en önemli sonuç, kamulaştırma kararının kimseye danışılmadan acilen alınmasının kentte farklı algılara neden olduğuydu
Bakanlar bilgi kirliliğini anlattı, aydınlatma çalışmalarının süreceğini belirtti.
Sivil toplum kuruluşları çalışanları ise çalışmaların yerel dinamiklerle yapılması, evlerinden olan halkın mağdur edilmemesi gerektiğini özellikle vurguladı, bundan sonra ne yapılacağıyla ilgili soru işaretlerine dikkat çekti.
Sur'da kamulaştırmaya tepki: Evlerimizi alıyorlar, yargıya gideceğizSur'daki kamulaştırma Danıştay'a taşındıAltı mahallede başlayacakBakanların verdiği bilgiye göre çalışmalar ilk olarak çatışmaların yoğun yaşandığı Sur'un altı mahallesinde başlayacak.
Üç bakan toplantıda bu altı mahalleyi kastederek, "Öyle yapacağız ki, toplumun büyük kesimi bize destek verecek ve kendi mahallerinin de bu şekilde yapılmasını talep edecekler” dedi.
Bakanlar kamulaştırmanın Suriçi'nin tamamını kapsamadığını ve alınan kararın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin 2012 yılında aldığı "Sur'u Koruma Planı” çerçevesinde yapılacağını açıkladı.
Toplantıda, Suriçi'ndeki kilise ve camilerin de kamulaştırıldığıyla ilgili iddialar da konuşuldu.
Bakanlar camilerin ve kiliselerin kesinlikle kamulaştırma kapsamına alınmadığını ifade etti.
'Belediye ile yapıcı işbirliğine açık değiller'Toplantıya katılanlardan Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu ise HDP yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmaya dahil edilip edilmeyeceği ile ilgili olarak şu yorumu yaptı:
"Bazı arkadaşlarımız yerel yönetimlerin içinde olmasını söylediler. Bakanlar, bu konuyla alakalı bir takım görüşmeler yaptıklarını ama yapıcı bir işbirliğine açık olmadıklarını düşünmediklerini söylediler."
Diyarbakır Sanayiciler ve İş Adamları Derneği (DSİAD) Başkanı Burç Baysal'ın konuyla ilgili görüşleri ise şöyle:
"Kentin yüzde 70 civarında oyunu almış yerel yönetimleri işin içine sokmadıkları takdirde sancılar olacağını söyledim. Maalesef, hükümet yetkilileri yerel yönetimler konusunda durdukları nokta kötü. Beraber çalışma istişare ortamını düşünmediklerini söylediler.”
'Tatminkar değil, yuvarlak konuşuluyor'Burç Baysal, "Kimsenin mağdur edilmeyeceği" yönündeki taahhüdü de çok tatminkar ve doyurucu bulmuyor, "yuvarlak konuşulduğunu" söylüyor.
Katılımcılardan Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal'ın toplantıya yönelik eleştirisi ise kamulaştırma kararı ile ilgili güçlü bir gerekçe sunulmaması:
"Acele kamulaştırma kararı alınan bölgeler arasında hiçbir şekilde çatışma yaşanmamış yerler, örneğin Yenişehir İlçesi'ne bağlı iki mahalle, olduğunu da aktardım.
"Sayın bakanlar, anlayışlı bir şekilde dinlediler. Bununla ilgili yorum yapmadılar. Toplantı kalabalıktı. Bazı sorulara yanıtlar verebildiler, bazılarına veremediler."
Çatışmalar sonrası zarar tesbitinin yapılmadan kamulaştırma kararı alınmasını da eleştiren Hakan Akbal, toplantıda Sur'un tarihi bölgelerinin inşası sırasında bir de komisyon kurulmasını önerdi.
İnşaatın sıradan müteahhitlere verilmesinin bölgenin katledilmesine neden olacağını vurgulayan Akbal, "Çalışmaları Komisyon denetlesin. Komisyonda sivil toplum kuruluşları da olsun. Başında da Sayın Bakan Cevdet Yılmaz'ın olmasını istedim" dedi.