ANKARA (İHA) - Hükümet, yeni İnfaz Yasası olarak nitelindirilen 'Ceza ve Tedbirlerin İnfazı Hakkında Kanun Tasarısı'nı (CİK) TBMM'ye gönderdi. Gece geç saatlerde gelen yasa tasarısının önemli ayrıntıları şöyle:
- Tasarıya göre tekererür halinde işlenen suçtan dolayı mahkum olunan,
a) ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının 39 yılının,
b) müebbet hapis cazasının 33 yılının,
c) süreli hapis cezasının beşte dördünün infaz kurumunda iyi halli olarak çekilmesi durumunda, şartla salıverilmeden yararlanabilecekler.
- İkinci defa tekerrür hükümlerinin uygulanması durumunda, hükümlü şartla salıverilmeden yararlanamayacak.
- Hakim, mükerrir hakkında cezahnın infazının tamamlanmasından sonra başlamak ve 1 yıldan az olmamak üzere denetim süresi belirleyecek.
- Tekerrür dolayısıyla belirlenen denetim süresi, şartla salıverilmeye ilişkin hükümler uygulanacak.
- Hakim, mükerrir hakkında denetim süresinin uzatılmasına karar veribilecek. Denetim süresi en fazla 5 yıla kadar uzatılabilecek.
MESAİLİ MAHKUMİYET
- Tasarıya göre infaz hakimi, mahkumun 6 ay veya daha az süreli hapis cezasının,
a) Her hafta Cuma günleri saat 19.00'da girmek ve Pazar günleri aynı saatte çıkmak suretiyle, hafta sonları,
b) Her gün saat 19.00'da girmek ve ertesi gün saat 17.00'da çıkmak suretiyle, geceleri cezaevinde çektirilmesine karar verebilecek.
- Kadın veya 65 yaşını bitirmiş hükümlülerin mahkum oldukmları 6 ay veya daha az süreli hapis cezasının konutunda çektirilmesine karar verebilecek.
- Cezanın özel infaz usulüne göre çektirilmesine kararı, infaza başladıktan sonra da verebilecek.
- cezanın özel infaz usulüne göre çektirilmesine karar verilenler hakkında şartlı salıverme uygulanmayacak.
- Bu infaz usulünün gereklerine geçerli bir mazeret olmaksızın uyulmaması halinde cezanın baştan itibaren infaz kurumunda çektirilmesine karar verilecek.
TUTUKLULAR İÇİN YENİ DÜZENLMEME
- Yasa tasarısına göre tutuklu, maddi imkanlar elverdiğince, suç türlerine ve taşıdıkları güvenlik riskine göre ayrı odalarda barındırılacak. Aralarında husumet bulunanlar
ile iştirak halinde suç işlemiş olanlar aynı odalarda barındırılmayacak ve birbirleri ile temas etmelerini engelleyecek tedbirler alınacak.
- Yasa tasarısına göre tutuklulardan çalışmaları istenebilecek. Ancak burna mecbur tutulamayacaklar. Tutuklular istediklerinde idare, barındırıldıkları odalarda çalışmalarına izin verilebilecek. Odada çalışmak imkanı yoksa, tutukluların iş yerlerinde çalışmalarına izin verilebilecek. Bu takdirde kendileri hakkında çalışmakta olan
hükümlülere ait rejim uygulanacak.
- Soruşturma ve kovuşturma evlerinde tutuklular, kurumun bu husustaki genel düzenine uymak suretiyle ziyaretçi kabul edebilecek.
- Tutukluların haberleşmeleri ve telefon görüşmeleri Cumhuriyet savcısı ve hakim veya mahkeme tarafından kısıtlanabilecek.
- Tutuklunun avukatı ile görüşmesi engellenemeyecek, kısıtlanamayacak.
HÜKÜMLÜLER TEK TİP GİYİNMEYECEK
Daha önce getirilen yasa tasarısında, en çok tartışmalara konu olan husus hükümlülerin tek tip elbise giymeleri konusuydu. Yasada hüküm yeniden düzenlendi. Buna göre muhtaç hükümlülere talepleri halinde idare tarafından iklime ve sağlığa uygun giysiler verilecek.
Hükümlülerin giysileri iç ve dış güvenlik personelinin iymekte olduğu üniformalara benzer şekil ve renkte olmayacak.
Yasaya göre tehlikeli hali bulunan hükümlü ancak bir veya 3 kişilik odalarda diğer hükümlüler ise kurumun fiziki yapısı, kapasite durumu ve güvenlik gerekleri göz önüne alınarak cezaevi yönetimi tarafından belirlenecek sayıda mahkumun kalabileceği odalarda barındırılacak.
Her türlü yöresel iklime uygun nitelikte tek tip yatak ve yeterli sayıda yatak takımı verilecek.
Kadınların erkeklerle, hükümlülerin tutuklularla, çocukların ve küçüklerin birbiriyle ve yetişkinlerle, örgüt veya çıkar amaçlı örgüt suçluları ile terör suçlularının kanunda sayılan haller dışında bir araya gelmelerine bağlantı kurmalarına izin verilmeyecek.
Odalarda ve kısımda iklim şartları göz önüne alınarak yeterli yer, ışık, ısınma ve havalandırma ile hijyen sağlanacak.
HÜKÜMLÜLER BİLGİSAYAR VE İNTERNET KULLANABİLECEK
Yasaya göre kapalı ve açık ceza infaz kurumları ile çocuk ve küçük eğitimevlerinde ancak, eğitim ve iyileştirme programları çerçevesinde kurum yönetimince elirlenen yerlerde görsel ve işitsel eğitim araç ve gereçlerinin kullanımına izin verilebilecek. Eğitim ve iyileştirme programları gerekli kıldığı takdirde denetim altında internetten yararlanabilecek. Ancak hükümlü odasında bilgisayar bulundurmayacak.