Suriye'nin Humus kentinde hükümet aleyhtarı göstericilere karşı başlatılan kapsamlı operasyonun sürerken, Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Şam yönetimini "insanlığa karşı suç işlemekle" suçladı.
Fransız haber Ajansı AFP'nin bildirdiğine göre, Juppe, "Suriye'nin halk ayaklanmasını bu şekilde bastırması kabul edilebilecek birşey değil." dedi; bu şekilde davranmaya devam ederse yaptırımlarla karşılaşabileceğini belirtti.
Humus'taki hükümet karşıtı eylemciler ve yöre halkı, gece boyunca devam eden ve sabah da süren saldırılarda, en az 7 kişinin öldüğünü, 20 kişinin yaralandığını bildiriyorlar.
Kent merkezinde yaşayanlar, Humus'un dış dünyayla bağlantısının koptuğunu ve telefon hatlarının kesik olduğunu belirtiyor; kentte makineli tüfek ateşi duyulduğunu aktarıyorlar.
Kentteki operasyona tanklar ve askeri birliklerin katıldığı ve dün gece boyunca ağır makineli tüfek sesleri duyulduğu bildirildi.
Suriye'nin üçüncü büyük kenti olan Humus, son beş aydır Beşar Esad yönetiminin iktidardan uzaklaştırılması için yapılan gösterilerin odak noktalarından biri oldu ve çatışmalarda yüzlerce kayıp verildi.
Son haberlerde kentin Sünni kesimlerinin saldırıya hedef olduğu belirtildi. Suriye'de yönetim kadrolarının çoğunluğu Alevi ve güvenlik güçleri de Alevilerin egemenliğinde.
Suriye yönetimi yabancı gazetecilerin girişine izin vermediği için haberleri doğrulatmak mümkün olmuyor.
Suriye'de Mart ayından beri süren hükümet karşıtı protestolar yüzünden binlerce kişi gözaltına alındı. Ölü sayısı da 2200'ü aştı.
Şam yönetimi protestoların terör hücreleri tarafından düzenlendiğini ve dış güçlerden mali destek aldığını söylüyor.
Öte yandan Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi'nin Suriye'ye bugün yapacağı ziyaret, Şam yönetiminin isteği üzerine ertelendi.
Genel Sekreterin, Suriye yönetiminin muhalifleri bastırma yöntemleri konusunda birliğin kaygılarını ve 13 reform önerisini iletmesi bekleniyordu.
Arap dışişleri bakanlarının geçen ay üzerinde uzlaşmaya vardığı belgede, Suriye'ye üç yıl içinde seçimlere gitme çağrısı yer alıyordu.
Ayrıca Cumhurbaşkanı Beşar Esad'dan bugüne kadarki konuşmalarında verdiği reform sözlerini tutması talep ediliyordu.
Suriye ise, belgede kabul edilemez, taraflı bir dil kullanıldığını söyleyerek tepki göstermişti.
Şam yönetimi ziyaretin ertelenme nedeni konusunda ayrıntıya girmekten kaçındı, yalnızca 'objektif nedenlerle' ertelendiğini açıklamakla yetindi.
Beyrut'taki BBC muhabiri Owen Bennett Jones, el Arabi'nin ziyaretinin Pazartesi günü açıklanıp Çarşamba günü iptal edilmesine dikkat çekiyor.
BBC Muhabiri, doğrulanamayan bazı haberlere göre, el Arabi'nin çantasında, "üç yıl içinde çok partili seçime gidilmesi" gibi önerilerin bulunduğunu söylüyor.
Suriye yönetimiyse reform programının uygulandığında ısrar ediyor.
Ancak yönetimin, Baas Partisini iktidardan uzaklaştırabilecek şekilde, serbest ve âdil bir seçim yapmayı kabul edip etmeyeceği belirgin değil.