Amasya'da hünnap üreticileri, birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen meyvenin yeterince tanınmaması nedeniyle tercih edilmediğini savunuyor.
Kentte çeşitli desteklemelerle alternatif ürün olarak üretimine başlanan hünnap meyvesinin, halk tarafından yeterince bilinmediği için pazar sorunu yaşadığı belirtiliyor.
Halk arasında "ünnap, hinnap, innap, çiğde, Kuran iğdesi" gibi isimlerle bilinen meyvenin Amasya'da üretimini yapan üreticiler, meyvenin yeterince tanınmadığı gerekçesiyle pazarlama konusunda sorunlar yaşadıklarını anlatıyor.
Göllü Bağları'nda 4 dönümlük arazisinin bir kısmında hünnap yetiştiren Ali İhsan Öngül (73), AA muhabirine yaptığı açıklamada, meyvenin üretiminin ve toplanmasının zor olduğunu, buna karşın halk tarafından fazla tercih edilmediğini belirtti.
Alternatif olarak yetiştirdiği meyvenin pazarlamasında sorunlar yaşadıklarını dile getiren Öngül, "Vatandaş bu meyvenin nasıl yendiğini dahi bilmiyor. Üretimi zor olan hünnabın dikenlerinden dolayı toplanması da zor. Hünnap yaklaşık bir aylık hasat zamanı boyunca 3-4 kez toplanıyor" dedi.
Hasat zamanında zahmetinden dolayı hünnap toplayacak işçi bulamadıklarını kaydeden Öngül, "Hasat zamanı aile bireyleri ve yakınlarımızdan yardım alarak meyveleri topluyoruz. Ancak asıl sorunumuz pazarlama. Vatandaş bu meyveyi yeterince bilmiyor, bu nedenle birçok yere tanıtım için ucuz veya ücretsiz hünnap gönderiyoruz. Birçok hastalığa iyi gelen bu meyvenin tanıtıma ihtiyacı var" diye konuştu.
Öngül, eylül ve ekim aylarında hasadı yapılan hünnabın tezgahlarda kilosu 5 ile 7 lira arasında satıldığını, bahçeden ise 2 ile 3 liradan çıktığını anlattı.
-"Şeker hastalığı ve sindirim sistemi bozukluklarına iyi geldiği biliniyor"-
Amasya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay ise alternatif ürün olarak desteklenen hünnap meyvesinin üretiminin artırılması için "Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında 15 üreticiye 750 fidan verildiğini anımsattı.
Gülbay, sağlık açısından faydalı olan hünnap meyvesinin tanıtılması ve Amasya'da alternatif bir ürün olması nedeniyle kapama bahçeler tesis edilerek il ve ülke ekonomisine katkı sağlanmasının amaçlandığını belirterek, şunları kaydetti:
"Hünnabın hasadı zor ancak meyvenin özellikle şeker hastalığı ve sindirim sistemi bozukluklarına iyi geldiği biliniyor. Daha uygun fiyatlarla tüketiciye ulaşması halinde hünnap meyvesinin pazar sorununun aşılacağını düşünüyoruz."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz